CRIZA IMIGRANŢILOR - Ponta: CSAT va decide cota de refugiaţi, România nu poate primi mai mult de 1.500. Despre Schengen: Dacă România are obligaţii în problema imigranţilor, vrem şi drepturi

Victor Ponta a declarat că şedinţa CSAT în care se va discuta despre criza refugiaţilor va avea loc, cel mai probabil, săptămâna viitoare, când se va decide asupra cotei de refugiaţi, adăugând că, în opinia sa, România nu poate accepta mai mult decât capacitatea sa de 1.500 de locuri. Totodată, Victor Ponta a declarat, privind obligaţia României de a primi imigranţi, că, dacă UE cere "solidaritate" şi impune astfel de cerinţe, trebuie să ofere ţării noastre şi drepturile care i se cuvin.

3130 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR - Ponta: CSAT va decide cota de refugiaţi, România nu poate primi mai mult de 1.500. Despre Schengen: Dacă România are obligaţii în problema imigranţilor, vrem şi drepturi

CRIZA IMIGRANŢILOR - Ponta: CSAT va decide cota de refugiaţi. România nu poate primi mai mult de 1.500 (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, la finalul şedinţei conducerii PSD, că, cel mai probabil, CSAT va avea loc săptămâna viitoare, când se va decide asupra poziţiei României şi a cotelor de refugiaţi. "CSAT va decide. Opinia mea v-am spus-o: nu putem primi mai mult decât suntem pregătiţi, adică 1.500", a spus Ponta, precizând că din cele 1.500 de locuri 200 sunt deja ocupate.

El a adăugat că a vorbit iniţial cu preşedintele, dar pe partea logistică s-a consultat mai mult cu ministrul de resort.

De asemenea, Ponta a spus că s-a consultat cu premierul sârb şi luni se va consulta şi cu premierul bulgar, pentru că doreşte ca România să aibă o poziţie consolidată, alături de statele europene, dar mai ales, alături de statele din regiune.

Şeful Executivului a mai spus că este nevoie de solidaritate în Europa, ceea ce înseamnă că avem şi drepturi şi responsabilităţi comune, adăugând că abia acum se vede ce "nedreptate" i s-a făcut României atunci când nu a fost primită în Schegen.

În opinia sa, statele europene trebuie să identifice soluţii pentru a îndepărta cauzele care stau la baza crizei şi pentru a stopa fenomenul.

"Dacă România are obligaţii în problema imigranţilor, vrem şi drepturi"

Premierul Victor Ponta a mai declarat luni, privind obligaţia României de a primi imigranţi, că, dacă UE cere "solidaritate" şi impune astfel de cerinţe, trebuie să ofere ţării noastre şi drepturile care i se cuvin, observându-se astfel "nedreptatea" care se face în prinţa aderării la spaţiul Schengen.

"România trebuie să fie o ţară europeană şi să fie solidară cu tot ceea ce se întâmplă în Europa. Solidaritate înseamnă drepturi şi obligaţii, adică avem aceleaşi obligaţii cu celelalte ţări, trebuie să avem şi aceleaşi drepturi. Iată că acum poate se constată ce nedreptate s-a făcut României cu Schengen. Şi dacă suntem solidari la obligaţii suntem solidari şi la drepturi şi tocmai ţările care acum ne cer să fim solidari în problema refugiaţilor sunt ţările care ne-au tot amânat cu Schengen", a spus Ponta, precizând că aceasta va fi şi poziţia Guvernului în negocierile cu statele membre.

Premierul a spus că nu se pune problema unei "condiţionări" în a accepta imigranţi doar dacă România va intra în spaţiul Schengen, însă este o problema asupăra căreia ţara noastră atrage atenţia.

"Să spunem un lucru pe care toată lumea îl constată azi, că vrem să fim solidari cu ţările europene la obligaţii şi la drepturi, se înţelege foarte clar", a subliniat prim-ministrul.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, duminică seara, că nu s-a luat nicio decizie oficială privind cotele de refugiaţi, adăugând că informaţiile din presa internaţională potrivit cărora României îi revin 7.000 de refugiaţi sunt speculaţii. El a mai afirmat România va lua o decizie după ce Comisia Europeană va prezenta, pe 9 septembrie, un plan de soluţionare a actualei crize.

"După ce vom vedea planul Comisiei Europene, vom avea o discuţie foarte serioasă, într-un format interinstituţional, pentru că Ministerul de Externe nu are o competenţă excepţională în această chestiune. Şi este firesc că nu s-a luat încă o decizie, pentru că nu avem încă baza de discuţie. Această bază trebuie să fie analizată şi trebuie să vedem care este criteriul după care se va face o astfel de distribuţie între statele membre. Trebuie luată în considerare şi capacitatea statelor membre de a primi astfel de persoane, capacitatea de integrare a lor în societatea statului respectiv", a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu, la Digi 24 TV.

Potrivit acestuia, la finalul acestei analize, "se va face un mandat solid, care să fie însuşit de toţi factorii de răspundere ai statului".

Aurescu a mai afirmat că deşi presa internaţională a avansat o serie de cote, care ar urma să revină statelor membre UE, "aceste cifre nu au fost comunicate oficial niciunuia dintre statele membre. Scurgerile acestea doar cu privire la cote nu ne ajută în luarea unor decizii. Aceste cifre rămân, deocamdată, la nivel de speculaţii".

Premierul Victor Ponta a declarat joi, cu privire la articolul din ziarul britanic Daily Mail, potrivit căruia România ar urma să preia 7.000 de imigranţi, că nu există la Guvern niciun document oficial cu privire la această cifră.

României i-ar reveni să primească 6.937 de refugiaţi, conform cotei sale de 3,7%, potrivit unui plan care ar fi fost întocmit de lideri europeni în vederea distribuirii a 160.000 de refugiaţi pe continent, scria joi site-ul tabloidului britanic Daily Mail, invocând un document "divulgat" în presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici