Preşedintele Klaus Iohannis a discutat luni cu preşedintele UDMR Kelemen Hunor

  • Kelemen Hunor a vorbit în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show” despre demisia primului ministru Orban şi despre rezultatele alegerilor parlamentare.
  • A existat luni o discuţie între preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor, spune senatorul Cseke Attila.
  • În ce priveşte demisia lui Ludovic Orban, Cseke a spus că este „un act de responsabilitate”.
1529 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Klaus Iohannis a discutat luni cu preşedintele UDMR Kelemen Hunor

Cseke Attila: Preşedintele Klaus Iohannis a discutat luni cu preşedintele UDMR Kelemen Hunor

Kelemn Hunor, liderul partidului UDMR a vorbit în direct în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”. Marius Tucă l-a întrebat pe liderul UDMR la ce să aştepte românii de la partidul pe care îl conduce.

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Demisia primului minstru e un gest de normalitate. PNL-ul a obţinut un rezultat mai slab decât era de aşteptat şi atunci şi-a asumat această răspundere, responsabilitate şi rar se întâmplă aşa ceva în România.”

„Jos pălăria! Respect pentru Ludovic Orban că şi-a asumat eşecul pentru Partidul Naţional Liberal. Urmează probabil discuţii şi propuneri din partea PNL-ului (…) după ce rezultatele vor rămâne definitive. Preşedintele trebuie să facă o nominalizare şi (…) sunt convins că din PNL va face, atunci ei vor veni cu o propunere. Cine va fi nu ştiu şi nici nu are importanţă în acest moment. Este treaba lor. Ştim că USR-ul îl propune pe tehnocratul Cioloş. (…) Va fi un Guvern de centru-dreapta”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit Aleph News.

Marius Tucă: „Haideţi să nu ne ascundem după deget. UDMR este cartea cea mai importantă care se joacă, cu atât mai mult cu cât ne apropiem de o majoritate. Ultimele date arată că PMP nu a intrat şi atunci 25 PNL plus 15 USR-PLUS înseamnă 40%. Deci prezenţa dumneavoastră la facerea unui Guvern e esenţială. Cum veţi face? Aveţi de gând să participaţi la aceste negocieri?”

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Dacă vom fi invitaţi vom participa la aceste discuţii. Deocamdată nu există nicio invitaţie. Eu nu am vorbit nici cu Ludovic Orban, nici cu Dan Barna.”

Mariu Tucă: „Preşedintele Iohannis v-a sunat?”

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Nu vreau să vă mint. Da, astăzi am avut o scurtă discuţie cu preşedintele Iohannis.”

Analistul politic Valentin Stan, invitatul lui Marius Tucă l-a întrebat pe Kelemen Hunor: „Dacă preşedintele ştie deja despre ce coaliţie este vorba, pentru că a anunţat că o are astăzi, la ce vă mai duceţi la negocieri?”

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Dacă vom fi invitaţi, vom răspunde invitaţiei. Eu nu ştiu foarte multă matematică, recunosc, dar dacă adun cifrele de la USR şi PNL nu se apropie de 50%. Pentru a trece un Guvern ai nevoie de voturile a 50% plus 1. Ok, poţi să treci Guvernul, dar dacă cineva doreşte un Guvern minoritar în 2021 şi anii care urmează, eu cred că face o mare greşeală.”

Marius Tucă: „Aţi trecut peste episodul din aprilie când preşedintele l-a acuzat pe Marcel Ciolacu şi pe dumneavoastră implicit că aţi furat Ardealul? Înţeleg că nu s-a concretizat până la urmă.”

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Nu am uitat. Aceste lucruri nu se uită. Mai mult a fost o luptă între PNL şi PSD în care s-a băgat şi preşedintele. În politică, noi am asumat o reprezentare a intereselor comunităţii.”

Marius Tucă: „PSD, Marcel Ciolacu v-a sunat? Credeţi că este posibilă o încercare a unei formări unei majorităţi cu PSD?”

Kelemen Hunor, liderul UDMR: „Nu există o astfel de posibilitate Preşedintele va nominaliza un prim-ministru. PSD-ul nu are cum să facă majoritate.”

Întrebat, luni seară, la Digi24, ce crede despre demisia lui Ludovic Orban, senatorul Cseke a răspuns că i se pare „un act de responsabilitate, de normalitate politică”, în condiţiile în care PNL şi-a dorit un număr mai mare de voturi după alegerile de duminică.

Cseke Attila a adăugat că UDMR aşteaptă rezultatele oficiale ale alegerilor, după care, dacă va fi chemată la negocieri, va spune „da”.

Întrebat în acest context dacă UDMR a fost căutată până acum de PNL, Cseke a spus: „Pot să vă confirm că a fost azi o discuţie între preşedintele Iohannis şi preşedintele Kelemen Hunor”.

Dacă exclude sau nu posibilitatea unei colaborări cu PSD, Cseke a afirmat că, în afara discuţiei cu PNL, UDMR „nu a avut nicio altă discuţie”: „De altfel, Kelemen Hunor a declarat de mai multe ori că în România e de dorit un guvern de centru dreapta”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici