Cseke: Descentralizarea spitalelor nu e politică, arieratele de până la 30 iunie vor fi plătite

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în plenul Senatului, la dezbaterea OUG privind descentralizarea spitalelor, că acest proces nu este unul politic, Ministerul urmând să plătească toate arieratele înregistrate până la 30 iunie 2010.

33 afișări
Imaginea articolului Cseke: Descentralizarea spitalelor nu e politică, arieratele de până la 30 iunie vor fi plătite

Cseke: Descentralizarea spitalelor nu e politică, arieratele de până la 30 iunie vor fi plătite (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Cseke a afirmat descentralizarea spitalelor face parte integrantă din reforma în domeniul sănătăţii, după introducerea asigurărilor de sănătate şi reforma asistenţei medicale primare.

"Descentralizarea spitalelor înseamnă că oamenii vor putea decide pentru ei înşişi şi că aceste servicii sanitare publice vor fi aduse la un nivel cel mai de jos faţă de comunitate. Vreau să vă spun de la bun început că nu e o descentralizare politică, nu are nici culoare portocoalie, nici culoare roşie, nici galbenă sau verde. Este o descentralizare făcută pentrru oameni", a spus ministrul.

El a precizat că OUG 48/2010 privind descentralizarea spitalelor către administraţia locală restrânge semnificativ numărul funcţiilor de conducere din spitale, pentru a evita situaţiile în care au existat în conduceera spitalelor, pe lângă un manager, şi 8-10 directori.

OUG 48/2010 prevede înfiinţarea unui consiliu de administraţie în care majoritatea membrilor e desemnată de autorităţile locale.

Potrivit lui Cseke, Ministerul Sănătăţii îşi păstrează anumite prerogative cu privire la procedurile medicale, la funcţionarea şi reorganizarea structurii organizatorice a spitalelor, însă managerul unităţii sanitare va avea obligaţia de a raporta lunar execuţia bugetului către autoritatea locală.

Ministrul a mai precizat că OUG prevede plata tuturor arieratelor înregistrate de spitale până la 31 martie, însă la rectificarea bugetară de săptămâna trecută Guvernul a identificat şi alocat resurse pentru Ministerul Sănătăţii să acopere arieratele spitalelor înregistrate până la 30 iunie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici