Cum explică MAE numirea Mioarei Mantale consul la Strasbourg: Este doctor în Drept şi vorbeşte fluent trei limbi străine

Ministerul de Externe poate nominaliza, conform legislaţiei în vigoare, pentru funcţia de şef de misiune diplomatică sau consulară, personalităţi ale vieţii publice, a declarat, joi, Doris Mircea, purtător de cuvânt al MAE, referindu-se la numirea Mioarei Mantale în funcţia de consul.

1958 afișări
Imaginea articolului Cum explică MAE numirea Mioarei Mantale consul la Strasbourg: Este doctor în Drept şi vorbeşte fluent trei limbi străine

Mioara Mantale este doctor în Drept şi vorbeşte fluent trei limbi străine (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Noul consul al României la Strasbourg, doamna Mioara Mantale, este doctor în Drept din anul 2007, având o vastă experienţă profesională în domeniul juridic. De asemenea, doamna Mantale a efectuat umeroase cursuri de formare profesională în România şi în străinătate în domeniul juridic şi al administraţiei publice. Noul consul general al României la Strasbourg vorbeşte fluent trei limbi străine - engleză, franceză, italiană - şi îl va înlocui pe domnul Marcel Alexandru al cărui mandat s-a încheiat", a explicat Doris Mircea.

Ea a reiterat că articolul 13 din legea 269/2003 se referă la gradul profesional de consul general, şi nu la funcţia de consul general corespunzătoare calităţii de şef de misiune consulară.

"Conform legislaţiei în vigoare, pentru funcţia de şef de misiune diplomatică sau consulară pot fi propuse pentru numire, în mod excepţional, personalităţi ale vieţii publice care îndeplinesc condiţiile pentru admiterea în rândul corpului personalului diplomatic şi consular al României. În acest caz, nu este necesar ca persoanele nominalizate să fi făcut parte anterior din corpul diplomatic şi consular al României", a spus ea.

Articolul 13 din legea 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României prevede că stagiul pentru promovarea în grad diplomatic sau consular este: a) pentru gradele diplomatice: 2 ani, de la ataşat diplomatic la secretar III; 3 ani, de la secretar III la secretar II; 4 ani, de la secretar II la secretar I; 3 ani, de la secretar I la consilier diplomatic; 4 ani, de la consilier diplomatic la ministru-consilier; 2 ani, de la ministru-consilier la ministru plenipotenţiar; b) pentru gradele consulare: 4 ani, de la agent consular la viceconsul; 4 ani, de la viceconsul la consul; 4 ani, de la consul la consul general.

Prim-ministrul Emil Boc a numit-o pe Mioara Mantale, fost prefect al Capitalei, în funcţia de consul general, şef al Consulatului General al României în Franţa, la Strasbourg. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin hotărâre. Guvernul a decis, totodată, rechemarea lui Marcel Alexandru din calitatea de consul general al României la Strasbourg, ca urmare a încheierii mandatului.

Fostul prefect al Capitalei Mioara Mantale a demisionat, în aprilie 2011, din postul de inspector guvernamental, pe care îl ocupă din vara anului trecut. În iulie 2010, Mioara Mantale a fost eliberată din postul de subprefect al Capitalei şi trecută pe un post de inspector guvernamental în cadrul SGG, ca urmare a deciziei Executivului de a reduce numărul subprefecţilor în Bucureşti de la trei la două posturi. Mantale a deţinut, din 2005, şi funcţia de prefect al Capitalei, devenind subprefect în august 2007, în timpul guvernării Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici