Purtătorul de cuvânt al lui Iohannis, critici la adresa bugetul de stat pe 2019. Şeful statului nu a luat o hotărâre asupra promulgării

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat miercuri că şeful statului cataloghează Executivul drept unul al imposturii, nereuşind să dea un buget pe 2019 care să răspundă nevoilor. Proiectul a ajuns miercuri la Klaus Iohannis, acesta urmând să ia o decizie zilele următoare.

1547 afișări
Imaginea articolului Purtătorul de cuvânt al lui Iohannis, critici la adresa bugetul de stat pe 2019. Şeful statului nu a luat o hotărâre asupra promulgării

Dăncilă i-a trimis lui Iohannis noile propuneri pentru Dezvoltare şi Transporturi

"Au trecut 3 luni, subliniez, 3 luni de când PSD trebuia să prezinte public proiectul de buget pentru acest an! Abia astăzi bugetul de stat pentru anul 2019 a ajuns la Preşedintele României pentru promulgare. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage încă o dată atenţia că bugetul de stat pentru anul 2019 nu este destinat dezvoltării şi progresului României, ci bunăstării PSD. Bugetul pentru anul 2019, croit din imaginaţia PSD pe baza unor cifre exagerat de optimiste, reprezintă o nouă dovadă a iresponsabilităţii şi modului defectuos prin care social-democraţii au decis să guverneze România. În pofida numeroaselor semnale de alarmă cu privire la sustenabilitate, PSD a mers înainte cu bugetul, aşa cum a decis de fapt grupul restrâns de la vârful acestui partid, care are interese paralele cu cele ale românilor", a declarat Mădălina Dobrovolschi.

Bugetul de stat pentru anul 2019 face rabat de la cele mai elementare condiţii de legalitate şi procedură, susţine sursa citată.

"Întârzierea neexplicată nici până în prezent a bugetului denotă de fapt lipsa de soluţii a Guvernului PSD, soluţii pentru problemele reale ale cetăţenilor. Un Guvern care şi-a demonstrat în repetate rânduri limitele, un Guvern al imposturii, incompetenţei, care a picat cu brio, iată, şi acest test important - acela de a construi un buget credibil, sustenabil şi la timp pentru nevoile românilor. Mai grav, la baza elaborării sale nu au stat priorităţile României, ci nevoile PSD de a aloca banii publici în mod discreţionar, în propriul beneficiu politic şi pentru a asigura resurse pentru clientelă", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să ia o decizie cu privire la buget în zilele următoare.

"Însăilarea neprofesionistă trecută pe repede înainte de PSD prin Parlament, fără dezbateri reale, pune în pericol stabilitatea economică a României. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că bugetul votat de către coaliţia majoritară este presărat cu estimări suprarealiste şi, de fapt, nu ţine cont de contextul economic. Taxele şi impozitele majorate de PSD, dobânzile mai mari, preţurile care au crescut constant, reducând, de fapt, puterea de cumpărare, sunt elemente care arată că şi în 2019 situaţia economică va fi mult sub aşteptările pe care, de fapt, se bazează Guvernul. Preşedintele României consideră că este ridicol să caracterizezi bugetul pe 2019 drept un buget dedicat investiţiilor, când cifrele indică un buget mai degrabă de austeritate, cu finanţare de subzistenţă, cu zero investiţii pe anumite zone, cu nevoia de reorganizări şi chiar disponibilizări generate de lipsa de fonduri pentru cheltuielile curente", a spus sursa citată.

Mădălina Dobrovolschi a declarat că, în realitate, bugetul amputează investiţiile din fonduri naţionale la nivel local faţă de anul precedent.

"Sunt prevederi lipsite de credibilitate în raport cu capacitatea scăzută a guvernului, deja demonstrată, de absorbţie a acestora. Pentru ca România să se modernizeze, ar fi trebuit ca fondurile să fie alocate către programe de investiţii reale, nu către camarila de partid. Dacă prin asumarea acestui buget al subdezvoltării, PSD nu a făcut decât să îşi demonstreze încă o dată iresponsabilitatea politică, Partidul Naţional Liberal a obţinut o victorie importantă în Parlament pentru milioane de familii din România. Susţinerea şi adoptarea amendamentului PNL de majorare a alocaţiilor pentru copii este o măsură necesară şi mai mult decât binevenită, care, în mod condamnabil, să ne amintim, s-a lovit de opoziţia fermă a Partidului Social Democrat.

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că nicăieri în programul de guvernare nu sunt menţionate creşterile enorme de fonduri alocate partidelor parlamentare, creşteri care se regăsesc în bugetul de stat pe anul în curs şi de care PSD profită în cea mai mare măsură. De asemenea, programul de guvernare al PSD nu include nici transferarea unor servicii sociale în sarcina bugetelor locale, schimbare prin care bugetele locale resimt presiuni bugetare suplimentare, cu efectul sacrificării investiţiilor indispensabile pentru calitatea vieţii cetăţenilor la nivelul comunităţilor locale".

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a susţinut miercuri o declaraţie de presă la Cotroceni în care nu s-a referit la hotărârea asupra noilor nominalizări, însă a criticat Guvernul pentru modul neprofesionist în care a fost întocmit bugetul de stat pe 2019. Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis miercuri preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a miniştrilor pentru portofoliile Dezvoltării Regionale şi Transporturilor. Pentru MDRAP a fost propus Daniel Suciu, iar pentru MT Răzvan Cuc. 

”Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a transmis, astăzi (miercuri - n.r.), preşedintelui României, Klaus Iohannis, propunerile de numire a miniştrilor pentru portofoliile Dezvoltării Regionale şi Transporturilor”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost propus Daniel Suciu, iar pentru Ministerul Transporturilor a fost propus Răzvan Cuc.

”Am făcut aceste nominalizări pentru a pune capăt situaţiei de blocaj a activităţii Guvernului, mai ales că perioada de interimat la cele două ministere expiră. Dezvoltarea regională şi transporturile sunt două domenii cheie, pentru care am prevăzut prin legea bugetului de stat sumele necesare pentru realizarea investiţiilor de care România are nevoie. Pentru buna implementare a proiectelor de investiţii este necesară coordonarea de către miniştri cu atribuţii depline în exercitarea funcţiilor. Îmi exprim speranţa că interesele României vor prima şi, în scurt timp, Guvernul va putea să-şi desfăşoare activitatea în echipă completă”, a subliniat, potrivit sursei citate, prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Executivul mai menţionează că va continua să îşi îndeplinească angajamentele asumate şi va acţiona ”pentru punerea în aplicare a Programului de Guvernare în interesul cetăţenilor, cu accent pe dezvoltarea investiţiilor şi creşterea veniturilor populaţiei”.

”Totodată, Guvernul României îşi va exercita, în continuare, cu responsabilitate mandatul Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene”, se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici