Dâncu: Nu cred că lustraţia automată mai poate funcţiona

Fostul senator PSD Vasile Dâncu scrie, pe blog, că lustraţia automată nu mai poate funcţiona şi că specificarea incorectă a categoriilor lustrabile ar face legea inoperabilă sau i-ar limita aplicabilitatea, opinând totodată că, dacă legea era aplicată în 1990, "am fi scăpat de epoca Iliescu".

21 afișări
Imaginea articolului Dâncu: Nu cred că lustraţia automată mai poate funcţiona

Dâncu: Nu cred că lustraţia automată mai poate funcţiona (Imagine: Razvan_Chirita/Mediafax Foto)

Dâncu menţionează, în postarea pe blogul personal, că nu a fost activist şi nu a avut nicio funcţie politică înainte de 1989.

El mai spune că a fost primul în PSD care a militat, în 2006, pentru ca PSD să accepte "un decont cu trecutul", inclusiv o lege a lustraţiei. "A fost începutul acţiunii unora din partid de a mă lustra din PSD. Operă aproape finalizată în ultima vreme, cu largul meu concurs", a comentat el.

"Astăzi lustratia se referă mai mult la stafii, pare mai mult un test psihologic al îndepartării de trecut. Încă peste 50% din populaţie spune în sondaje că trăiam mai bine înainte de 1989. Dar societăţile trebuie să primescă semnele schimbării de la elite, orice schimbare de mentalitate este un proces de durată în care gesturile semnificative ale elitelor împing lumea spre un nou orizont", este de părere Dâncu.

Dâncu spune că, din cele patru modele de lustraţie cunoscute în practica socială, după 20 de ani, nu crede că lustraţia automată mai poate funcţiona.

"E şi prea târziu şi nici nu cred că mai ajută la ceva. Ar fi cel mai bun mod de a ucide legea, deoarece caracterul indiscriminant al legii ar constitui o pedeapsă colectivă ce încalcă drepturile fundamentale ale omului", apreciază el, menţionând între altele dreptul la opinie.

În opinia sa, specificarea incorectă a categoriilor lustrabile face legea inoperabilă sau îi limitează aplicabilitatea, "iar cei de la Curtea Constituţionala ar găsi rapid motive de a o arunca la coş pentru încă o perioadă".

"Dar legea este necesară ca formă de reconciliere şi de transparenţă. Sau ca un act de recunoaştere a trecutului, cum a fost în Ungaria, de exemplu. Poate ca o Curte de Lustraţie care să analizeze cazurile şi vinovăţiile ar fi putut să aducă ceva în căutarea noastră de a scapa de reziduurile trectului pentru a putea sa ne concentram doar la viitor", adaugă el.

Conform fostul lider social-democrat, o uniformizare nu face decât să mărească şi mai mult "ceaţa şi confuzia".

"Pledez de aceea pentru o soluţie care să permită judecarea cazurilor, nu o uniformizare care îi ascunde pe marii ticăloşi sau torţionari şi distruge vieţile unor oameni", continuă el.

Vasile Dâncu mai apreciază că "vom rămâne legaţi de trecut dacă nu vom condamna sincer ceea ce au fost acte criminale în comunism, dacă nu vom clarifica vinovaţiile, dacă nu vom afla cine a tras la Revoluţie sau nu vom fixa cine a maltratat democraţia în Piaţa Universităţii".

"Acum, văzând cum umblă unii cu ciocanul lustraţiei prin târg, dacă aş avea posibilitatea să aleg pentru trecut, aş alege să fiu lustrabil, măcar ca să-l fi cunoscut pe cel mai bun prieten al meu de astazi, cu 15 ani mai devreme. Este unul din cei mai vrednici bărbaţi ai Romaniei şi dacă, student de media 10 fiind, a fost ales de studenţi ca şi şef al lor, aceasta a fost o confirmare a valorii. O valoare pe care probat-o peste tot, în afaceri sau funcţii publice, în douăzeci de ani după. Alături de el, am vreo douăzeci, treizeci de prieteni profesionişti de o rară calitate în medicină, inginerie sau alte ştiinţe, vârfuri în domeniile lor, pe care îmi pare rău că nu am reuşit să-i convingem să facă politică. După legea asta idioată au fost şefi la studenţi sau la UTC, deci sunt lustrabili. S-au lustrat singuri, nu vor să se amestece cu golanii din politică. Niciodată vreunul dintre ei nu mi-a reproşat că eu, prietenul lor, în bătălia cu bolşevicii din PSD, militam pentru lustraţie. Au înţeles principiul pentru că aveau conştiinţa nepătată, chiar dacă pentru ei ar fi fost o nedreaptă ştampilă. (...) Am fost de acord cu o lege datorită unui principiu, chiar dacă legea este idioată. Dacă era aplicată în 1990, am fi scăpat de epoca Iliescu", mai scrie Dâncu, pe blog.

Comisiile Juridică şi pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor au adoptat, marţi, în şedinţă comună, cu 22 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi şase abţineri, raportul la Legea lustraţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici