Deca nu exclude prelungirea perioadei de înscriere pentru Evaluarea Naţională

Perioada de înscriere pentru Evaluarea Naţională ar putea fi prelungită după „momentul 6 iunie”, când profesorii decid ce fac cu greva, spune ministrul Educaţiei. Răspunsul lui Cărbunaru, întrebat de ce este optimist că sindicatele se vor răzgândi.

265 afișări
Imaginea articolului Deca nu exclude prelungirea perioadei de înscriere pentru Evaluarea Naţională

În condiţiile în care răspunsul profesorilor din teritoriu este aşteptat până marţi, când încep înscrierile pentru Evaluarea Naţională, Ligia Deca a fost întrebată dacă se va prelungi perioada de înscrieri.

„Perioada de înscrierea pentru Evaluarea Naţională are loc între 6 şi 9 iunie. În funcţie de resursa umană disponibilă în fiecare unitate de învăţământ, la momentul 6 iunie, vom decide similar cu perioada de înscriere pentru examenul de Bacalaureat, dacă este nevoie să extindem sau nu calendarul existent”, a răspuns ministrul.

La întrebarea ce motive au să creadă că opinia sindicatelor se va schimba până marţi, în condiţiile în care au refuzat deja oferta Executivului, a răspuns purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Pentru că tot reprezentanţii sindicali în discuţiile de astăzi au anunţat că până marţi deja actul normativ, care odată cu adoptarea astăzi intră în vigoare începând cu 1 iunie, practic consfinţind majorările salariale pentru toţi cei aproape 330.000 de angajaţi din sistemul educaţional şi recunoscând nu doar prioritatea lor în viitoarea grilă a salarizării, dar oferind şi reperele concrete pentru salariul mediu brut din economie pentru debutanţi sau pentru asistenţi universitari, toate aceste lucruri nu fac decât să confirme că motivele care au stat în spatele acestor forme de protest şi în spatele solicitărilor reprezentanţilor din sistemul educaţional şi-au atins scopul. În aceste condiţii, până marţi, şi aceasta a şi fost exprimarea literelor sindicali în discuţii, când vor reveni în cancelarii profesorii, vor fi avut timp deja să analizeze nu doar o propunere sau mai multe seturi de propuneri de măsuri de la Guvern, ci un act normativ care are putere de lege. Atunci vor putea să îşi ia singuri deciziile, analizând elementele concrete: ceea ce au solicitat şi ceea ce s-a îndeplinit”, a spus Cărbunaru.

Întrebat, mai departe, ce se va întâmpla dacă totuşi sindicatele refuză din nou oferta, Cărbunaru a răspuns: „Vă rog să-mi permiteţi să fiu optimist măcar astăzi, de 1 iunie, când este ziua copiilor noştri, mai ales a celor care se bucură acum de câteva zile libere şi vor să vină la şcoală. Noi sperăm şi avem încredere că şi profesorii lor doresc să facă acest lucru şi învăţătorii şi toţi cei care în fiecare zi contribuie la educaţia copiilor noştri”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici