VIDEO Decesele COVID-19, în realitate şi pe hârtie. Ioana Mihăilă, din raportul preliminar: Diferenţe de până la 500 de decese raportate de acelaşi spital, între platformele de raportare

Există diferenţe de raportare a deceselor COVID, spune ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă: „aceste diferenţe au la bază birocraţia şi diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”.

2186 afișări
Imaginea articolului VIDEO Decesele COVID-19, în realitate şi pe hârtie. Ioana Mihăilă, din raportul preliminar: Diferenţe de până la 500 de decese raportate de acelaşi spital, între platformele de raportare

Ioana Mihăilă, briefing de presă despre decesele COVID

Ministrul precizează că nu ar căuta greşeli şi vinovaţi pentru diferenţele de raportare, ci s-ar concentra pe o ameliorare a procesului de raportare.

Mihăilă cere direcţiilor de sănătate publică să transmită clarificări privitoare la metodele de raportare.

„Aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări, se recomandă o actualizare a numărului de decese raportate, actualizare care este nevoie să plece de la certificatele medico-legale care au cele mai elocvente date, iar aceste certificate sunt certificatele medicale constatatoare ale deceselor”, spune ministrul.

Mihăilă spune, însă, că există diferenţe între datele care au fost raportate în diferitele platforme: „Aşa cum spune şi comisia în concluziile formulate, aceste diferenţe au la bază birocraţia şi diferite tipuri de raportare utilizate de spitale”.

Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferenţe între cele 2 platforme şi s-au detectat diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de un spital, a menţionat ministrul. 

Ministrul adaugă că orice încercare de a politiza evoluţia pandemiei va scădea încrederea populaţiei în modul în care a fost gestionată, aşa că ar prefera să nu se facă nicio legătură politică între numărul de deces şi „necazurile şi nenorocirile” oamenilor.

„Diferenţele de raportare au existat şi există de la începutul pandemiei până în acest moment”, spune Mihăilă.

Recent, întrebată despre raportul preliminar al comisiei, Mihăilă spunea că a scos la iveală diferenţe, dar nu a vrut să spună cifre pentru că neconcordanţele erau în acel moment încă analizate. Ministrul a declarat doar că în aproximativ 1.000 de cazuri decesul a fost completat la comentarii în loc de rubrica dedicată.

Scandalul raportărilor a fost pornit de fostul ministru Vlad Voiculescu. Acesta spunea că a observat diferenţe în raportările deceselor de COVID-19 în cele două baze de date în care acestea sunt transmise.

Briefingul de presă pe tema raportului Comisiei de analiză a modului de raportare a deceselor persoanelor cu COVID are loc începând cu ora 10.00.

  • „Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS n.r.) a introdus noi coduri de boala pentru COVID, inclusiv pentru decesele cauzate de COVID. Codul U072 cu virus neidentificat. Coduri care au fost preluate şi în sistemul oficial de raportare din România.”
  • „Pentru a veni în ajutorul Direcţiilor de Sănătate Publică şi a unităţilor sanitare care gestionează pacienţi cu COVID, la sfârşitul lunii aprilie 2020 s-au constituit platformele de raportare pentru coronavirus. Privitor la metodologia de prelucrare şi raportare a datelor în cadrul sistemelor informatice (...) se face referire la următoarele aspecte: Ministerul Sănătăţii utilizează aplicaţia informatică Coronaforms dezvoltată de STS. Laboratoarele care realizează testarea real time PCR precum şi unităţile sanitare cu paturi care îngrijesc pacienţi COVID. Unităţile spitaliceşti au obligaţia raportării imediate a deceselor COVID către Direcţiile de Sănătate Publică.”
  • „Sursa informaţiilor comunicate public privind decesele, comunicările zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică primite de la CNCCI este reprezentată de înregistrări LED în platforma Coronaforms. Toate informaţiile privind persoanele decedate care au fost comunicate de la CNCCI au avut la bază aceste informaţii.”
  • Trecem la rezultatele analizei Comisiei. S-au analizat mai multe surse de informaţii. În anul 2020 s-au înregistrat la nivel naţional 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID cu virus. Identificaţi şi 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID cu virus neidentificat. 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID cu virus neidentificat u072.
  • Aceste date sunt raportate de spitale către Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrul Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică şi arată că pentru anul calendaristic 2020 s-au raportat 26.106 decese, 227 cu diagnostic principal COVID şi 25.875 decese cu diagnostic secundar.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunţa miercuri că Ioana Mihăilă va participa, luni, în Parlament, la „Ora Guvernului”, pentru a prezenta raportul preliminar privind decesele COVID-19.

„La solicitarea PSD, ministrul Sănătăţii va veni luni în Parlament să prezinte raportul preliminar privind decesele de COVID-19. Românii au dreptul să ştie adevărul. Familiile care şi-au îngropat apropiaţii, bolnavii cronici lipsiţi de tratamente sau intervenţii medicale de specialitate, toţi cei care au suferit ca urmare a deciziilor luate de autorităţi trebuie să ştie adevărul! Tot adevărul”, anunţa Marcel Ciolacu.

Recent, întrebată despre raportul preliminar al comisiei, Mihăilă spunea că a scos la iveală diferenţe, dar nu a vrut să spună cifre pentru că neconcordanţele erau în acel moment încă analizate. Ministrul a declarat doar că în aproximativ 1.000 de cazuri decesul a fost completat la comentarii în loc de rubrica dedicată.

Scandalul raportărilor a fost pornit de fostul ministru Vlad Voiculescu. Acesta spunea că a observat diferenţe în raportările deceselor de COVID-19 în cele două baze de date în care acestea sunt transmise.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici