DECLARAŢIA DE AVERE a lui Adrian Severin: Ce venituri a avut europarlamentarul în 2011

Europarlamentarul Adrian Severin a renunţat la activităţile de consultanţă în board-urile unor instituţii financiare, dar şi la cele din curţile de arbitraj, fiind totuşi remunerat de Institutul Social Democrat (ISD) "Ovidiu Şincai" şi de către două universităţi româneşti.

1471 afișări
Imaginea articolului DECLARAŢIA DE AVERE a lui Adrian Severin: Ce venituri a avut europarlamentarul în 2011

Adrian Severin (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Adrian Severin menţionează în declaraţia de avere că în 2011 nu a mai obţinut beneficii din partea board-urilor unor instituţii financiare internaţionale, precum Unicredit International sau Chayton Capital Duna Proprety Fund, dar nici din Curtea de Arbitraj Bucureşti sau Institutul de Arbitraj al Olandei.

Cu toate acestea, europarlamentarul are în conturile bancare în plus, faţă de anul precedent, 4.522 de lei şi 133.372 de euro. Astfel, a strâns în total 270.633 de lei, 1.041.318 euro şi 36.426 de dolari.

În ceea ce priveşte veniturile înregistrate anul trecut, Severin a înregistrat un minus de 68.328 de lei. Veniturile sale s-au ridicat la 74.364 de euro, reprezentând indemnizaţia de europarlamentar şi 258.075 de lei, din care 164.415 de lei reprezintă veniturile realizate de soţia sa ca profesor de medicină dentară şi ca expert.

Europarlamentarul a mai obţinut ca profesor universitar 67.024 de lei la Universitatea Titu Maiorescu şi Universitatea Bucureşti, dar şi în calitate de director coordonator al Institutului Social-Democrat "Ovidiu Şincai" - 26.136 de lei. De altfel, dintre cei aflaţi în conducerea fundaţiei social-democrate a avut cel mai mare salariu, directorul executiv Anne Jugănaru obţinând anul trecut 8.802 lei, iar Florin Abraham, director ştiinţific, menţionând că nu a avut venituri de la ISD Ovidiu Şincai.

La acestea se adaugă deconturi obţinute pentru transport şi diurnă de la Parlamentul European de 92.002 euro, dar şi cheltuieli cu biroul parlamentar de 226.474 euro.

Europarlamentarul Adrian Severin şi-a păstrat terenul intravilan moştenit în 2004, în cotă de 50%, în Buşteni (Prahova), din care deţine o suprafaţă de 451 metri pătraţi. În acelaşi timp, el are în proprietate din 1984 un apartament în Bucureşti, de 77 de metri pătraţi, pe care l-a moştenit în cotă de 97,5%, dar şi o cotă de 25% la un alt apartament din Capitală, de 80 de metri pătraţi. Severin mai deţine două maşini VW Golf, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de 32.000 de euro.

Europarlamentarul Adrian Severin este în prezent investigat de DNA într-un caz în care este acuzat de corupţie. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, la 18 iulie 2011, începerea urmăririi penale faţă de Adrian Severin, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă, potrivit unui comunicat DNA de la acea vreme.

În primăvara anului 2011, reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, a relatat atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

În 20 martie 2011, Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times împotriva celor trei eurodeputaţi. Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

Adrian Severin şi-a dat demisia însă din PSD. El a fost de asemenea exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte, după ce anterior îşi anunţase intenţia de a se retrage. Severin a rămas în continuare europarlamentar neafiliat, refuzând să renunţe la această calitate în pofida solicitărilor şi criticilor primite.

În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotarât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin şi a încredinţat preşedintelui PE sarcina de a transmite imediat această decizie autorităţilor competente şi lui Severin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici