Demnitarul incompatibil nu mai poate ocupa o funcţie un an, termenul iniţial era de trei ani

Persoana care s-a aflat în incompatibilitate sau în conflict de interese are restricţie un an pentru a accede la o funcţie sau o demnitate publică, "cu excepţia celor elective", potrivit modificărilor aduse Legii privind funcţionarea ANI, în textul vechi perioada fiind de trei ani.

1101 afișări
Imaginea articolului Demnitarul incompatibil nu mai poate ocupa o funcţie un an, termenul iniţial era de trei ani

Demnitarul incompatibil nu mai poate ocupa o funcţie un an, termenul iniţial era de trei ani (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Guvernul propune, la articolul 26, alineatul 1, că "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese sau incompatibilitatea constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta, şi dacă fapta nu întuneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni".

Textul din Legea 144/2007 privind ANI - care se modifică în urma declarării neconstituţionalităţii unor prevederi - spunea, la articolul 49, alineatul 1, că fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni".

Totodată, modificările aduse de Guvern Legii ANI, prin proiectul de lege privind consolidarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, arată, la articolul 26, alineatul 2, că persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alineatului 1 sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese sau starea de incompatibilitate "este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică care face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor elective, pe o perioadă de până la un an de la data eliberării sau destituirii din funcţia sau demnitatea publică respectivă". În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate sau a conflictului de interese, interdicţia de un an operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de analiză, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.

Textul iniţial era: "(2) Persoana eliberată sau destituită din funcţie este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică dintre cele prevăzute la art. 41, cu excepţia celor elective, pe o perioadă de până la 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcţia sau demnitatea publică respectivă. Interdicţia se dispune, la solicitarea Agenţiei, de către instanţa competentă prevăzută la art. 48 alin. (1), ca sancţiune complementară, în cazul confiscării unei părţi din averea dobândită sau a unui bun determinat ori în cazul conflictelor de interese".

Guvernul menţine din Legea ANI următorul alineat : "(3) Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi sancţiunează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective".

Dar la alineatul (4), Guvernul propune: "Prin derogare de la dispoziţiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară, sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate ca urmare a săvârşirii unor abateri dintre cele cuprinse în prezenta lege nu pot consta în mustrare sau avertisment".

Textul din Legea 144 era: "(4) Dacă persoana cercetată nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data rămânerii definitive a actului de constatare, aceasta este decăzută din dreptul de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică dintre cele prevăzute de lege, cu excepţia celor elective, pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a actului de constatare. Interdicţia se dispune, la solicitarea Agenţiei, de către instanţa competentă prevăzută la articolul 48 alin. (1), ca sancţiune complementară, în cazul confiscării unei părţi din averea dobândită sau a unui bun determinat ori în cazul conflictelor de interese".

Proiectul de lege privind consolidarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice conţine şi prevederi care se suprapun peste actualele prevederi ale Legii ANI şi abrogă sau modifică explicit articole declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională, completând totodată şi Legile 115/1996 privind declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor şi a unor persoane cu funcţii de conducere şi de control şi a funcţionarilor publici şi ale Legii 161/2003 privind transparenţa în exercitarea demnităţilor publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici