Deplasările externe la Senat, scăpate de sub control/ Tăriceanu: Suntem într-o situaţie de criză financiară. Mi se pare că e puţin cam lărgită gura pungii

Conducerea Senatului a luat act, în cea mai recentă şedinţă a Biroului Permanent, de faptul că dacă va fi menţinut ritmul actual al deplasărilor externe, în octombrie, vor epuiza toate fondurile pentru vizitele oficiale în străinătate. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că este o "criză financiară".

5009 afișări
Imaginea articolului Deplasările externe la Senat, scăpate de sub control/ Tăriceanu: Suntem într-o situaţie de criză financiară. Mi se pare că e puţin cam lărgită gura pungii

Deplasările externe la Senat, scăpate de sub control/ Tăriceanu: Suntem într-o criză financiară. Mi se pare că e puţin cam lărgită gura pungii

Senatorul PSD Gabriela Creţu a intervenit şi a spus că una din explicaţii este faptul că de la 1 iulie 2018 a început dimensiunea parlamentară a Preşedinţiei exercitată de România la Consiliul UE, şi acest lucru presupune deplasări suplimentare în străinătate faţă de ritmul normal.

"Există un sistem, trebuie să te duci la reuniuni ca să preiei, dacă nu te duci la reuniuni, nu poţi prelua", a afirmat Creţu.

Tanczos Barna le-a propus senatorilor două soluţii.

"Una dintre soluţii ar fi să ne concentrăm pe reuniunile europene şi să reducem cât se poate de mult cheltuielile pentru deplasările în alte state decât statele membre sau alte acţiuni decât cele legate de pregătirea preşedinţiei. Ne concentrăm pe cele care vizează pregătirea preşedinţiei şi mai avem două luni, aproape, strictul necesar. Sau suplimentăm bugetul din alte surse şi creştem de 2,5 ori bugetul faţă de anul trecut. Sunt cele două variante pe care le pot propune", a spus senatorul UDMR.

Tăriceanu a concluzionat că este o "criză financiară".

"Ştiţi ce se întâmplă? Suntem într-o situaţie de criză financiară, da? Nu mai vorbesc de celelalte, care domină tot timpul", a declarat Tăriceanu.

Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, a pledat pentru împărţirea cheltuielilor între Senat şi Camera Deputaţilor.

"Am o rugăminte. Vizitele de pregătire la Bruxelles, la Parlamentul European, în perspectiva pregătirii, n-ar trebui să privească doar Senatul. Bănuiesc că activităţile care se vor face la nivelul dimensiunii parlamentare a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene sunt comune şi ar putea să fie găsită o soluţie de echilibru, în aşa fel încât pregătirea să se facă colegial, împreună cu cei de la Cameră. S-ar putea ca ei să nu fie în criza bugetară în care suntem noi", a spus Nicolae.

În aceeaşi şedinţă a Biroului Permanent, secretarul Senatului, Marcel Vela (PNL), a apreciat, cu privire la un eveniment care urmează să fie găzduit de Senat în 2019 că "un pic de şurub la cheltuieli ar fi necesar".

"Eu v-aş ruga pentru şedinţa următoare să ne detaliaţi un pic devizul, pentru că mi se pare destul de generos. Flori de 75.000.000 de lei vechi, cadouri 120.000, un miliard două sute. Acum, nu ştiu dacă sunt din aur, din argint, dar, dacă tot avem grijă de buget, trebuie să avem grijă un pic şi de produsele şi de gospodărirea bugetului, că este uşor sub umbrela Uniunii Europene, preşedinţiei, noi n-avem voie să comentăm, să ne opunem, OK, dar, totuşi, un pic de şurub la cheltuieli ar fi necesar", le-a transmis Vela colegilor.

Contactat de MEDIAFAX, Marcel Vela a declarat că s-a referit la o reuniune care va avea loc în luna ianuarie a anului 2019, la care vor participa membri din Parlamentele statelor membre ale UE, pentru care nu au fost cheltuiţi încă banii, iar discuţia din Biroul Permanent al Senatului a fost numai despre costurile estimative.

Potrivit stenogramei, Tăriceanu a spus, în şedinţa menţionată, că România nu este atât de săracă încât să se facă de râs, dar că şi lui i se pare că "e puţin cam lărgită gura pungii".

"Domnule Vela, mulţumesc pentru intervenţie. Eu vreau numai o remarcă de principiu să fac, şi anume: România nu este chiar atât de săracă încât să se facă de râs la o astfel de manifestare, pe de o parte. Pe de altă parte, sigur că dacă avem bani nu trebuie să aruncăm cu ei, şi mi se pare şi mie că e puţin cam lărgită gura pungii, adică trebuie câte un cadou, să ştiţi că peste tot unde am fost am văzut, pe perioada preşedinţiilor rotative se practică acest lucru, oferirea unor cadouri simbolice, dar sigur că aici nu trebuie să ne întrecem în a depăşi costurile pe care le-au avut ceilalţi", a afirmat preşedintele Senatului.

Vela a spus că "devizul este umflat" şi el nu a primit niciodată, în deplasările externe, cadouri de 100 de euro bucata.

"Un miliard două sute bani vechi, împărţit la 260 de participanţi (…) rezultă cam 100 de euro cadoul pentru fiecare participant. Am participat şi eu la întâlniri la Bruxelles, n-am primit niciodată cadouri de asemenea valoare. Din start vă spun că devizul este umflat şi propun reanalizarea lui săptămâna viitoare", a indicat liberalul.

"Bine. O să dezumflăm devizul, dar eu vă rog, haideţi că am depăşit de mult punctul ăsta, să ne vedem mai departe de ordinea de zi", a închis Tăriceanu discuţia.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici