Deputat PSD: Liberalii suferă de dublă personalitate. Profiturile excesive ale companiilor trebuie taxate

  • Vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea susţine că profiturile excesive ale companiilor trebuie taxate.
  • Social-democratul îi critică pe colegii de guvernare de la PNL, care se opun creşterii taxelor şi impozitelor.
476 afișări
Imaginea articolului Deputat PSD: Liberalii suferă de dublă personalitate. Profiturile excesive ale companiilor trebuie taxate

Întrebat, la RFI, dacă Guvernul Ciolacu va majora taxele şi impozitele, Gabriel Zetea a răspuns: „Asta e cea mai simplă dintre soluţiile care pot fi avute în vedere, iar PSD nu a fost niciodată adeptul soluţiilor simple, de acestea, de tip contabilicesc (...). Dacă se va pune problema de creştere a taxării, sigur nu în ceea ce priveşte veniturile populaţiei, cei care au venituri mici sau venituri medii. De când am intrat la guvernare, PSD a avut un principiu, pe care l-a expus public şi în care a spus că e nevoie în continuare de protejarea veniturilor celor mai mulţi dintre români, românii cu venituri mici şi mijlocii, am văzut măsuri care au fost luate, inclusiv în ceea ce priveşte preţurile la energie, prin care această categorie de populaţie a fost protejată, până la urmă, puterea de cumpărare a fost protejată pentru această categorie de populaţie din România (...). În acelaşi timp, PSD a spus de fiecare dată că este nevoie de o taxare suplimentară pentru cei care au produs în această perioadă venituri excesive, adică nu profitul legitim, pe care piaţa din România şi orice societate comercială care are activitate pe piaţa din România are dreptul şi obţine un profit legitim, în urma desfăşurării activităţii, dar profiturile excesive trebuie taxate, pentru că banii respectivi s-au făcut în urma creşterii preţurilor şi în urma colectării banilor de la populaţie. În acelaşi timp, societăţile comerciale care activează pe teritoriul României îşi desfăşoară activitatea aici, folosesc forţă de muncă din România, folosesc banii româneşti pentru a obţine profit şi externalizează profitul în alte ţări şi acestea trebuie taxate, adică profitul care este repatriat în alte ţări din UE sau nu, profitul acela trebuie taxat şi aici, în România. România trebuie să beneficieze pentru educaţie, pentru sănătate, pentru infrastructură, de o parte din banii care se obţin din profiturile acestor companii. Deci dacă vorbim despre taxări, poate vorbim despre taxări în acea zonă, sub nici o formă în restul populaţiei, adică nu se va modifica TVA-ul, aşa cum am auzit în spaţiul public, o creştere a TVA la 19%, exclus aşa ceva, nu se va modifica taxa redusă de TVA în ceea ce priveşte alimentele”.

Întrebat ce variante rămân pentru reducerea deficitului bugetar în în condiţiile în care PNL a spus că se opune majorării de taxe şi impozite, Zetea a răspuns: „Acuma, eu am înţeles că PNL ba se opune, ba e de acord cu anumite măsuri. Totuşi, i-aş ruga pe colegii de la PNL să înţeleagă că sunt la guvernare, guvernează pentru români şi personalitatea asta dublă de care suferă de la o lună la alta atunci când ies în spaţiul public şi fac declaraţii, ar trebui să-şi schimbe comportamentul. Vă dau câteva exemple. Abia i-am auzit pe cei de la PNL vorbind despre eliminarea voucherelor de vacanţă pentru cei din sistemul bugetar, în acest an. Păi, de-abia acum două luni de zile au depus un proiect de lege în Parlamentul României, prin care cer generalizarea voucherelor de vacanţă pentru toată populaţia României. Acum două luni de zile vroiai un lucru, acuma vrei diametral opus, nu cred că e în regulă. Dacă vorbim despre facilităţile fiscale, vedem succesiv declaraţii ale liderilor PNL, prin care pe de o parte cer eliminarea facilităţilor fiscale pentru IT, pentru construcţii, pentru agricultură şi alinierea taxării pentru aceste categorii la nivelul taxării populaţiei generale şi activităţii economice, în general, iar apoi sunt alţii care ies şi spun: nu, domnule, ăsta este un principiu liberal, trebuie să menţinem facilităţile fiscale, chiar dacă e o măsură introdusă de către PSD”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici