Deputat USR: Nu e misiunea unui politician să valideze jurnalişti, alegându-i pe sprânceană

Deputatul USR Iulian Bulai a scris, pe Facebook, referitor la dezbaterea de marţi cu prezidenţiabilul PNL Klaus Iohannis, că nu este misiunea unui politician să valideze jurnaliştii care pot pune întrebări. Bulai susţine că preşedintele Klaus Iohannis îşi doreşte un spaţiu de dezbatere „aseptic”.

847 afișări
Imaginea articolului Deputat USR: Nu e misiunea unui politician să valideze jurnalişti, alegându-i pe sprânceană

Deputat USR: Nu e misiunea unui politician să valideze jurnalişti, alegându-i pe sprânceană

„Nu e misiunea unui politician să valideze jurnalişti, alegându-i pe sprânceană, la fel cum nu are dreptul să aleagă la ce întrebări şi cui răspunde. Preşedintele reprezintă o putere în stat, iar presa o alta, ce-a de-a patra, «câinele de pază al democraţiei», iar aceste puteri trebuie să rămână separate. Nu mi-am imaginat niciodată că un politician ca dl Iohannis îşi va dori un spaţiu de „dezbatere“ aseptic, populat cu ziarişti cărora el însuşi să le acorde certificate nominale de legitimitate. Fiindcă, la fel ca pe politicieni, pe jurnalişti cei care-i legitimează sunt cetăţenii. Sper că e doar un accident şi că, în următorul mandat al dlui Iohannis, vom avea o presă care să slujească cetăţenii şi nu politicienii", a scris, marţi, pe Facebook, Iulian Bulai.

Acesta îl susţine pe Klaus Iohannis în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale dar consideră că modul de organizare a dezbaterii de marţi seară încalcă normele „care fac... normală o societate".

„Într-o democraţie funcţională, un politician nu poate alege el singur, nominal, dincolo de instituţiile de presă, jurnaliştii cu care să stea de vorbă. Îl susţin pe preşedintele Iohannis, îl voi vota în turul 2 şi încurajez pe toată lumea să-i ofere votul. În acest moment, cu acest rezultat în primul tur, nu există altă opţiune şi în niciun caz Viorica Dăncilă nu e o alegere posibilă pentru România. Asta nu înseamnă însă că nu consider modul de organizare a dezbaterii din această seară drept o încălcare a normelor care fac... normală o societate", a notat Bulai.

De asemenea, deputatul transmite că datoria unui politician este de a se expune întrebărilor presei.

„Rolul presei este să fie critică la adresa puterii şi a politicienilor, oricine ar fi ei. Datoria unui politician este să se expună chestionării presei, fără a alege pe persoană fizică cine e presa. În spiritul democraţiei pe care o reprezintă, dl Iohannis (mai exact, stafful său) ar fi trebuit să trimită invitaţii instituţiilor de presă, în mod cât mai larg şi nediscriminatoriu, lăsând la latitudinea acestor instituţii nominalizarea ziariştilor care să le reprezinte", arată mesajul publicat de Iulian Bulai.

Radu Tudor, Moise Guran, Cristina Şincai, sunt trei dintre jurnaliştii care au fost invitaţi să adreseze întrebări la discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis. La fel ca în cazul interlocutorilor, surse politice spun că lista de studenţi şi profesori prezenţi a fost aprobată în prealabil.

Lista persoanelor care vor pune întrebări la discuţia din această seară cu Klaus Iohannis: Radu Tudor (Antena 3), Ion M. Ioniţă (Adevărul), Moise Guran (Europa FM), Cristina Şincai (România TV), Silviu Mănăstire (B1 TV), Clarice Dinu (HotNews), Ramona Avramescu (TVR), Cristian Leonte (Pro TV) şi Cristian Pârvulescu (SNSPA).

Ceilalţi jurnalişti acreditaţi au fost invitaţi doar să stea în sală, fără a avea voie să pună întrebări.

Klaus Iohannis a anunţat că nu va participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar a spus că va accepta discuţia cu politologi şi jurnalişti. Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a anunţat că va găzdui dezbaterea care începe la ora 19.00.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici