Deputaţii au adoptat OUG care permite modificarea legilor înainte de intrarea în vigoare

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă care dă posibilitatea modificării, completării sau chiar abrogării actelor normative, în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial şi data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare.

150 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au adoptat OUG care permite modificarea legilor înainte de intrarea în vigoare

Deputaţii au adoptat OUG care permite modificarea legilor înainte de intrarea în vigoare (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Legea a fost adoptată cu 256 de voturi "pentru" şi două abţineri.

Secretarul de stat Rodica Constantinovici a declarat de la tribuna Camerei că OUG nu făcea referire la modificarea, completarea şi abrogarea actelor normative care au intrat în vigoare şi i-a rugat pe deputaţi să aprobe proiectul ca atare.

Deputaţii din Comisia juridică au modificat ordonanţa, astfel ca proiectele de acte normative să fie însoţite, pe lângă expuneri de motive, note de fundamentare, referate de aprobare, şi de "studii de impact - în cazul proiectelor de legi de importanţă şi complexitate deosebită şi al proiectelor de legi de aprobare a ordonanţelor emise de Guvern în temeiul unei legi de abilitare şi supuse aprobării Parlamentului".

Juriştii au modificat şi noul alineat de la articolul 56 care stipula că, "după adoptarea lor, în situaţii temeinic justificate, actele normative pot fi completate sau, după caz, abrogate şi înainte de data intrării lor în vigoare", adoptând un amendament al deputatului PNL Gheroghe Gabor potrivit căruia, "în situaţii temeinic justificate, actele normative de importanţă şi complexitate deosebită pot fi modificate, completate sau, după caz, abrogate, de autoritatea emitentă şi în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României şi data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare, cu condiţia ca intervenţiile propuse să intre în vigoare la aceeaşi dată cu actul normativ supus evenimentului legislativ".

Actele normative vor putea fi completate sau abrogate şi înainte de data intrării în vigoare, după adoptare, în situaţii temeinic justificate, a decis Guvernul, în iunie 2009, prin Ordonanţă de Urgenţă 61/2009, care modifică Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Proiectul de OUG prin care a fost modificată Legea 24 a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei.

Ulterior, Guvernul a precizat că abrogarea sau completarea unor acte normative înainte de intrarea în vigoare este impusă de cazurile din ultimii ani, când s-a constatat că unele documente adoptate, dar neintrate în vigoare nu pot fi aplicate în lipsa instrumentelor necesare sau nu mai reflectă nevoile societăţii.

Legislaţia în vigoare permite modificarea, completarea, abrogarea numai cu privire la actele normative intrate în vigoare.

Consiliul Legislativ a recomandat Guvernului să reconsidere propunerea ca actele normative să fie completate sau abrogate înainte de intrarea în vigoare, arătând că proceduri de acest gen nu există în legile altor state europene şi că prevederea ar trebui restrânsă doar la excepţii, precum Codurile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici