Deputaţii din comisiile reunite de muncă şi buget au adoptat creşterea cu 20% a salariilor mai multor categorii bugetare

Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni, creşterea cu 20% a salariilor mai multor categorii bugetare, printre care personalul din cadrul agenţiilor pentru protecţia mediului şi ANPC, precum şi prevederi care majorează cu 25% salariul medicilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

1360 afișări
Imaginea articolului Deputaţii din comisiile reunite de muncă şi buget au adoptat creşterea cu 20% a salariilor mai multor categorii bugetare

Deputaţii din comisiile reunite de muncă şi buget au adoptat creşterea cu 20% a salariilor mai multor categorii bugetare

“Începând cu luna iunie 2017 se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază aflate în plată pentru personalul din cadrul oficiilor teritoriale pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi cooperaţie, personalul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului şi gărzilor naţionale de mediu şi Administraţiei rezervaţiei biosferei Delta Dunării, personalul din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, comisariatelor regionale şi judeţene pentru protecţia consumatorului”, potrivit unui amendament adus legii pentru aprobarea OUG nr.2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.

PNL s-a abţinut, criticând faptul că nu este precizat impactul bugetar al acestor majorări, deşi majoritatea PSD-ALDE din comisiile reunite a refuzat să voteze un amendament care prevedea ca studenţii să primească burse în perioada vacanţei, invocând absenţa impactului bugetar al acestei măsuri.

Deputatul PSD Adrian Solomon i-a îndemnat pe liberali să conteste la CCR amendamentul, aşa cum a făcut şi Guvernul Cioloş, precizând că CCR a admis sesizarea tehnocraţilor, spre „ghinionul” bugetarilor vizaţi de majorările salariale.

„(Impactul bugetar este –n.r.) la fel ca anul trecut. Acum nu mai este Guvernul să îl conteste la Curte. Dacă vreţi faceţi dumneavoastră şi o să vă atrageţi laudele alegătorilor din teritoriu. Anul trecut acea lege a contestat-o la Curte Guvernul Cioloş şi a avut câştig de cauză. Pe altele le-a pierdut. Acolo, cei din mediu au avut ghinoin, dar şi noi am avut avut ghinion”, a spus Adrian Solomon.

Adrian Solomon şi Marcel Ciolacu au propus şi noi reglementări menite să majoreze cu 25% salariul medicilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, amendamentul fiind asumat de toţi membrii comisiilor - PSD, ALDE, PNL şi minorităţi, cu excepţia USR.

„Începând cu luna iunie 2017 personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, numai medicii militari din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, indiferent de funcţia pe care este sunt încadraţi, pot opta în locul soldei de funcţie sau salariului de funcţie, gradaţiilor şi soldei salariului de comandă după caz, pentru salariu de bază stabilit pentru o funcţie echivalentă potrivit prevederilor din familia ocupaţională Sănătate, la care se adaugă solda de grad, salariul gradului profesional deţinut”, potrivit amendamentului citit de Adrian Solomon şi supus votului comisiilor.

Deputaţii au decis şi ca „ajutorul la trecerea în rezervă sau în retargere, ori la încetarea raporturilor de serviciu, pensia şi alte drepturi specifice care se acordă potrivit legii personalului prevăzut la alineatul 1 se stabilesc în raport cu soldele, salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, poliţist, funcţionar public cu statut special din stemul adrminitraţiei penitenciarelor corespunzătoare funcţiilor încadrate potrivit legii”.

Adrian Solomon a explicat că, în prezent, este o diferenţă de salarizare pentru medicii militari în raport cu cei civili.

„Ei vor să aibă salariu de acolo, evident, păstrându-şi statutul de militar pentru că este un statut special au dreptul să se încadreze şi în legea pensiilor 223. În momentul în care vor trece pe acea grilă de salarizare din civil vor putea să aibă nişte pensii exagerat de mari. De aceea se impune acest al doilea articol, până la intrarea în vigoare a legii salarizării care va regla şi situaţia aceasta”, a susţinut Solomon.

Adrian Solomon a susţinut că „este vorba despre o mărire în medie cu 25 %”.

„Nu este exagerată, dar este o diferenţă supărătoare (…)”, a spus Solomon.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a afirmat că nu tot medicii din penitenciare merită un astfel de tratament.

„Nu ştiu dacă aţi stat de vorbă cu deţinuţi şi dacă v-au povestit cum se poartă medici cu ei (…) şi să vedem în ce măsură merită ei tratamentul acesta, unii dintre ei”, a spus Varujan Vosganian.

În replică, Adrian Solomon l-a invitat pe Vosganian să viziteze împreună penitenciarele.

„Nu am avut bucuria asta, dar poate facem împreună o vizită să vedem şi noi sistemul penitenciar”, a spus Solomon.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Proiectul de lege ar urma să fie supus votului final în şedinţa plenului Camerei Deputaţilor de marţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici