Aleşii locali care refuză să semneze un act fără motiv vor fi traşi la răspundere. Senatul a aprobat modificările din statut

Plenul Senatului, în calitate de Cameră decizională, a votat, luni, cu 97 de voturi „pentru” şi 8 voturi „împotrivă” o modificare la Statutul aleşilor locali potrivit căreia aleşii locali care refuză să semneze un act fără motiv vor fi traşi la răspundere.

811 afișări
Imaginea articolului Aleşii locali care refuză să semneze un act fără motiv vor fi traşi la răspundere. Senatul a aprobat modificările din statut

Senatul a votat ca aleşii locali care refuză să semneze un act fără motiv vor fi traşi la răspundere

Voturile „împotrivă” au fost ale senatorilor USR.

Comisia juridică a Senatului a votat, în 28 martie, în bloc, amendamentele adoptate anterior de Comisia de administraţie în privinţa modificării Statutului aleşilor locali, printre altele fiind prevăzut că edilii care refuză să semneze sau să contrasemneze un act fără motiv vor fi traşi la răspundere.

"Refuzul de a semna, respectiv de a contrasemna actul administrativ, precum şi eventualele obiecţii cu privire la legalitate, se fac în scris şi se înregistrează într-un registru special destinat acestui scop", este unul dintre amendamentele comisiei.

De asemenea, un alt amendament stabileşte că "persoanele care refuză să semneze sau să contrasemneze ori care prezintă obiecţii cu privire la legalitate, fără acoperire susţinută de temeiuri juridice, răspund disciplinar, administrativ, civil sau penal, după caz, în condiţiile legii".

Raportul Comisiei de administraţie a fost votat în bloc de senatorii jurişti, fără dezbateri pe amendamentele depuse la proiectul de lege.

"Consilierii locali sau judeţeni, după caz, primarii, viceprimarii, primarul general al Municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii subdiviziunilor administrativ teritoriale, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, răspund exclusiv, după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin, în condiţiile legii, dacă actele pe care le emit nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituţiei precum şi semnăturile funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul actului emis", propune proiectul de lege.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici