Deputaţii votează OUG 90 privind secţia specială şi OUG 92 pe legile justiţiei/ Dăncilă e chemată la RAPORT/ Hotărârea CSAT privind protocoalele, vot pentru proiectul de desecretizare

Camera Deputaţilor va vota, miercuri, proiectul pentru aprobarea OUG 90/2018 privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie şi iniţiativa pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea legilor Justiţiei. Viorica Dăncilă va fi la ora 10.00 la ora premierului, iar plenul va vota proiectul celor doi preşedinţi de camere Tăriceanu şi Dragnea pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 care prevede desecretizarea tuturor protocoalelor SRI.

1185 afișări
Imaginea articolului Deputaţii votează OUG 90 privind secţia specială şi OUG 92 pe legile justiţiei/ Dăncilă e chemată la RAPORT/ Hotărârea CSAT privind protocoalele, vot pentru proiectul de desecretizare

Deputaţii votează OUG 90 privind secţia specială şi OUG 92 pe legile justiţiei/ Dăncilă e chemată la RAPORT/ Hotărârea CSAT privind protocoalele, vot pentru proiectul de desecretizare

Astfel, Comisia parlamentară specială a aprobat un amendament care introduce posibilitatea ca în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie să funcţioneze, prin detaşare, ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară, numiţi pentru 3 ani, cu posibilitate de prelungire.

"În vederea desfăşurării activităţilor specifice prevăzute de Codul de procedură penală, în cadrul Secţiei funcţionează, prin detaşare, ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară, sub directa conducere şi controlul nemijlocit al procurorilor Secţiei, în limita posturilor prevăzute de lege. Detaşarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se dispune la solicitarea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, de către ministrul afacerilor interne, pe o perioadă de cel mult 3 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani, cu acordul acestora. Numirea în funcţii a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se face prin ordin al procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie" prevede un nou articol introdus, luni, de Comisia specială pentru legile justiţiei, în Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

De asemenea, "încetarea detaşării ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se poate dispune prin ordin motivat al procurorului-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”, iar „pe durata detaşării ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară nu pot primi de la organele ierarhic superioare nicio însărcinare".

Dispoziţiile procurorilor din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie sunt obligatorii pentru ofiţerii şi agenţii de poliţie, iar actele întocmite de aceştia din dispoziţia scrisă a procurorului sunt efectuate în numele acestuia, mai prevede articolul introdus în comisia Iordache.

Salarizarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie se realizează potrivit dispoziţiilor legale aplicabile ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

De asemenea, Comisia parlamentară pentru legile justiţiei a admis un amendament privind abrogarea din legea 304/2004 privind organizarea judiciară a auditării externe a sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată.

"Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecată se auditează extern, la fiecare 2 ani, sub conducerea Ministerului Justiţiei şi cu implicarea societăţii civile şi a organizaţiilor profesionale ale magistraţilor. Concluziile auditului sunt publice", este articolul din legea 304/2004 abrogat, luni, în comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, deputat PSD.

Abrogarea a fost propusă de Asociaţia Magistraţilor din România, de Forumul Judecătorilor din România, şi votat în comisie de PSD şi ALDE.

Comisia specială pentru legile justiţiei a mai admis un amendament privind abrogarea articolului care prevede dreptul Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a „b) propune Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii judecătorii care vor face parte din comisiile de concurs pentru promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

O altă noutate introdusă în comisia Iordache prevede că „ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, prin acesta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia”.

La şedinţă trecută a fost introdus un nou criteriu de eliberare din funcţie a magistraţilor, respectiv "neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie".

Prin urmare, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie "în următoarele cazuri: (...) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie".

Dăncilă participă, miercuri, la "Ora prim-ministrului" în plenul Camerei Deputaţilor

Premierul Viorica Dăncilă va participa, miercuri începând cu ora 10.00, la "Ora prim-ministrului", dezbateri politice în plenul Camerei Deputaţilor, solicitarea fiind făcută de grupul parlamentar al PNL.

Dezbaterile vor avea tema "Angajamentul Guvernului Dăncilă privind respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ale reprezentanţilor instituţiilor UE referitoare la modificările Legilor Justiţiei, ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală", potrivit ordinii de zi a Camerei Deputaţilor.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat, miercurea trecută, că data dezbaterii a fost aleasă, "în mod surpinzător", de către liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Data a ales-o Liviu Dragnea. Vom vedea care este scopul acestei deschideri pe care a manifestat-o la modul cel mai maliţios cu putinţă", a spus Raluca Turcan.

Aceasta a subliniat că invitaţia PNL către premierul României de a veni în Parlament reprezintă o ocazie de a primi răspunsuri la mai multe întrebări cu impact pentru societate.

"Pe fond, important este că vom avea ocazia să o întrebăm pe premierul României de ce a acceptat ca Guvernul României să fie luat pe persoană fizică, în subordine totală a lui Liviu Dragnea. De ce agenda guvernamentală în interes public este complet inexistentă, de ce bani europeni care ne sunt puşi pe masă nu sunt absorbiţi. România a ajuns ruşinea UE", a conchis Turcan.

CITEŞTE continuare în pagina următoare

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici