Deputaţii votează OUG 90 privind secţia specială şi OUG 92 pe legile justiţiei/ Dăncilă e chemată la RAPORT/ Hotărârea CSAT privind protocoalele, vot pentru proiectul de desecretizare

Camera Deputaţilor va vota, miercuri, proiectul pentru aprobarea OUG 90/2018 privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie şi iniţiativa pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea legilor Justiţiei. Viorica Dăncilă va fi la ora 10.00 la ora premierului, iar plenul va vota proiectul celor doi preşedinţi de camere Tăriceanu şi Dragnea pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 care prevede desecretizarea tuturor protocoalelor SRI.

1185 afișări
Imaginea articolului Deputaţii votează OUG 90 privind secţia specială şi OUG 92 pe legile justiţiei/ Dăncilă e chemată la RAPORT/ Hotărârea CSAT privind protocoalele, vot pentru proiectul de desecretizare

Deputaţii votează OUG 90 privind secţia specială şi OUG 92 pe legile justiţiei/ Dăncilă e chemată la RAPORT/ Hotărârea CSAT privind protocoalele, vot pentru proiectul de desecretizare

Deputaţii votează, miercuri, proiectul declasificării deciziei CSAT privind combaterea corupţiei

Camera Deputaţilor votează, miercuri, ca for decizional, proiectul preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 care prevede desecretizarea tuturor protocoalelor SRI.

Comisiile juridică şi de apărare ale Camerei Deputaţilor au adoptat, pe 30 octombrie, raport favorabil cu amendamente la Legea pentru declasificarea deciziei CSAT 17/2005, una dintre prevederi fiind desecretizarea tuturor protocoalelor Serviciul Român de Informaţii cu instituţiile din sistemul judiciar. Proiectul este înregistrat în Parlament în procedură de urgenţă.

„Art 4. De la data intrării în vigoare a prezentei legi se desecreztizează toate protocoalele sau acordurile de colaborare şi cooperare încheiate între instituţiile statului român. Serviciul Romîn de Informaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizaţă şi Terorism, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie si justiţiei”, prevede unul dintre amendamentele depuse de unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul PSD Mircea Drăghici, adoptat de comisiile de specialitate.

Printre amendamentele formulate marţi de Mircea Drăghici şi adoptate de comisiile de specialitate se numără şi unul care prevede că nu răspund penal lucrătorii din SRI, precum şi cei din toate instituţiile emitente care pun la dispoziţia Comisiei de control SRI documente sau declaraţii care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a CSAT.

„Art. 6 - Lucrătorii din SRI precum şi cei din toate instituţiile emitente, care pun la dispoziţia Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a CSAT, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens”, prevede amendamentul social-democratului.

O altă prevedere nou introdusă în proiectul de lege şi adoptată de deputaţi stipulează că documentele centralizate la Comisia de control SRI pot fi consultate la cerere, respectiv pot fi eliberate copii.

„Art 3 - (1) Documentele prevăzute la art 1. sunt centralizate de Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI şi pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere şi constă în studierea nemijlocită a documentelor şi eliberarea de copii de pe acestea”, prevede amendamentul adoptat de comisiile juridică şi pentru apărare ale Camerei Deputaţilor.

Printre amendamentele incluse în raportul care va fi votat în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor se numără unul care prevede că persoanele care se consideră vătămate de efectele produse de protocoale au posibilitate ca, în termen de trei ani, de la intrarea în vigoare a legii să se adrese instanţelor care pot decide dacă le-au fost încălcate drepturile.

"Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit", prevede modificarea adusă articolului 4, de unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul PSD, Mircea Drăghici.

Termenul iniţial era de şase luni.

De asemenea, o altă modificare adusă propunerii legislative se referă la revizuirea hotărârilor definitive ale instanţelor, în cazul în care au fost folosite mijloace tehnice în baza protocoalelor SRI cu alte instituţii juridice.

"Cauzele în care ai fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la articolul 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei Instanţe care a soluţionat fondul cauzei", prevede articolul 5.

Pe 22 octombrie, Senatul a adoptat proiectul de lege, iniţiat de preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, pentru declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici