Despre infectarea întregii Românii cu contribuţia MAI. Cum a ajuns protocolul MAI-BOR pe seama luminii să fie fitil al unei bombe cu ceas şi al discuţiilor aprinse

  • MAI şi-a pus angajaţii în serviciul Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia sărbătorilor de Paşte
  • Un protocol semnat de MAI şi BOR are ca obiect un acord între cele două instituţii
  • La doar câteva ore distanţă, Klaus Iohannis, preşedintele României, i-a convocat de urgenţă pe Ludovic Orban şi Marcel Vela la discuţii
4979 afișări
Imaginea articolului Despre infectarea întregii Românii cu contribuţia MAI. Cum a ajuns protocolul MAI-BOR pe seama luminii să fie fitil al unei bombe cu ceas şi al discuţiilor aprinse

Despre infectarea întregii Românii cu contribuţia MAI. Cum a ajuns protocolul MAI-BOR pe seama luminii să fie fitil al unei bombe cu ceas şi al discuţiilor aprinse

O sinteza în lumina ultimului acord semnat de MAI şi BOR, anunţat şi adoptat de ministrul Marcel Vela.
 
În săptămâna luminată, românii pot urmări cu sufletul la gură şi cu degetele pe butoanele tastaturii desfăşurarea unui nou episod plin de sângăcii şi amatorism, de incompetenţă pe de-a locuri, al serialului COVID-19 în România. Un episod presărat cu potenţial biologic, aşa, pentru mai multă adrenalină. Ca-n Black Mirror, chiar şi cu şansa de a alege activ, de a comenta în timp real, pe internet, desfăşurarea sa şi de a dezbate ce e MAI periculos.
 
Protocolul MAI-BOR, în urma căruia Marcel Vela a anunţat punerea în serviciul Bisericii a angajaţilor responsabili cu siguranţa oamenilor a iscat reacţii aprinse. Văzut ca un fitil al unei bombe biologice de unii, l-a determinat la scurt timp pe preşedintele Klaus Iohannis să-i cheme la raport pe Ludovic Orban şi Marcel Vela. Concluzia discuţiilor? Urmează să o aflăm.
 
Păstrând linia şi aura acestei săptămâni, o sinteză a ultimelor discuţii din spaţiul public se potriveşte perfect cu vorba "până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii". De ce? Pentru că înainte să ajungă la Iohannis, semnatarul protocolului cu BOR, Vela, trebuie să le răspundă inclusiv sindicaliştilor din Minister şi adversarilor politici. Dar mai presus de Iohannis, de sindicalişti şi de useriştii care-i cer demisia, Vela trebuie să le răspundă oamenilor care de o lună de zile stau acasă, sacrificându-şi poate locurile de muncă, pentru că aşa le-a zis tot el că ajută cel mai mult comunitatea.
 
Aşadar, până la redeschiderea uşilor sălii de la Cotroceni, iată câteva reacţii în lumina celor (ne)stabilite.

SINDICATUL POLIŢIŞTILOR DIAMANTUL, DESPRE PROTOCOLUL "JALNIC ŞI NELEGAL"

"Protocolul încheiat între Biserică şi ministrul Vela, pentru MAI, în care se înţeleg semnatarii ca politiştii să ofere "Sfânta Lumină" persoanelor aflate în trafic, este atat jalnic, cât şi nelegal. (...) Daca cineva găseşte în lege ca Poliţia Româna este specializată să împartă "Sfânta Lumină", eu ma duc sa ma calugăresc", este poziţia adoptată de o parte a sindicaliştilor din Poliţie.

USR CERE SACRIFICIUL LUI VELA PENTRU RECĂPĂTAREA ÎNCREDERII ÎN GUVERN

USR cere ca ministrul de Interne, Marcel Vela, să demisioneze: "Demisia ministrului de interne Marcel Vela devine un act necesar menit să restabilească încrederea în capacitatea guvernului de a gestiona criza prin care trecem. Cu cât se va petrece mai repede, cu atât mai bine".

LELIA MUNTEANU, DESPRE INVITAŢIA "VENIŢI DE LUAŢI CORONAVIRUS"

Lelia Munteanu, editorialist Mediafax, ne aminteşte că protocolul semnat de MAI şi BOR a venit când cerneala de pe decretul de prelungire a stării de urgenţă nici nu se uscase. "Pericolul n-a trecut, iar relaxarea restricţiilor, cum o cer unii politicieni inconştieni, ar duce la creşterea numărului de infectări", a spus Iohannis ieri, la prânz. Surpriză, la câteva ore după restricţiile s-au relaxat.
 
"Cu o mină de ţârcovnic, şeful Internelor a anunţat că pentru ortodocşi se relaxează restricţiile. Vineri şi sâmbătă, de la 07 la 00, se vor putea buluci în mod organizat, "în locuri special amenajate", ca să apuce fiecare "pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti".
 
(...)
 
Ca să fie încredinţat că infractorii nu vor lucra sub stres, ţârcovnicul de ala Interne a dezvăluit că, începând de sâmbătă seara de la ora 20, Poliţia, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria, Pompierii, Poliţia locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale vor fi ocupate cu distribuirea Sfintei Lumini.
 
Dacă autorităţile îşi fac jocurile electorale, primii care ar trebui să aibă imaginea contagiunii, a propagării molimei, sunt preoţii înşişi. SARS-CoV-2 se răspândeşte ca lumina, din om în om; ca pâinea stropită cu vin, din mână în mână.
 
Cine îşi va asuma răspunderea când, după Paştele ortodox, numărul infectaţilor va exploda, iar - aşa cum ne-am temut - spitalele vor crăpa, cu medici cu tot?", scrie Lelia Munteanu.

...PE PARTEA ECONOMICĂ...

Adrian Onciu, editorialist Mediafax, este de părere că moartea economiei nu aşteaptă trecerea Paştelui. Înainte de Sfânta Lumină de la Ierusalim, ordonanţele trebuie să vorbească despre scânteia repornirii economiei.
 
"Arafat, Cercel şi Rafila nu ştiu cu exactitate când va veni uriaşul val de morţi Covid-19, dar îl aşteaptă cu spaima-n suflet. Oricum, se va întâmpla înainte sau cel târziu după noaptea de Înviere. Iar în caz că tragedia ne va ocoli, atunci vom putea spune fără greş că doar armata, guvernul Orban şi starea de urgenţă a preşedintelui ne-au salvat, har Domnului.
 
Discursul lui Klaus Iohannis de prelungire a stării militarizate le-a oferit prea puţine perspective şomerilor care n-au prins loc în avioanele de Germania, în drum spre câmpurile pline de sparanghel. Economia va rămâne ventilată mecanic, la terapie intensivă, încă 30 de zile. Nu-şi permite luxul de a coborî din pat şi de a încerca să meargă şontâc-şontâc, sprijinindu-se de pereţi. E c-un picior în groapă, dar se fuduleşte că prin sacrificiul ei suprem salvează vieţi pe bandă rulantă, nu ca austriecii, italienii, cehii sau spaniolii. Ăia sunt cinici, de-a dreptul criminali. Sunt mai răi decât Opoziţia din România. Nu le pasă că cetăţenii lor încă mor pe capete. Se gândesc doar să-şi umple burţile, să vândă cât mai multe maşini, smartphoane, Louis Vuittoane şi croaziere pe Coasta de Azur. 
 
(...)
 
Ăştia care pun în balanţă economia şi viaţa sunt la urma urmei nişte neisprăviţi. Românul adevărat este plin de compasiune pentru semenii lui loviţi de Covid-19. Mai ales dacă pe timp de pandemie primeşte banii în cont, ca de-obicei, pe 10 şi pe 25 ale lunii. Iar de-ar fi să aleagă între o moarte banală (un accident auto de pildă) şi o infestare cu coronavirus, ar alege ultima variantă fără să clipească. Ar avea măcar siguranţa că preşedintele îl va aminti, cândva, la pachet cu celelalte victime dispărute ”fulgerător”, în discursul său de prelungire a stării de necesitate.
 
Are dreptate Klaus Iohannis. România e plină de cinici şi de criminali care aşteaptă şomajul tehnic să-şi cumpere o bucată de cozonac, nişte pască şi câteva ouă. Aşteaptă pomana de la stat, cu mâna întinsă, încercând să-şi păstreze bruma de demnitate. Aşteaptă Sfânta Lumină de la Ierusalim adusă de voluntari cu banderolă albă la braţ, pentru ca armata să nu-i confunde cu revoluţionarii ieşiţi de Înviere să dărâme guvernul Orban. Aşteaptă să treacă toată nebunia şi să poată intra în cimitir, să-şi plângă copiii, părinţii, iubiţii, fraţii şi surorile. Şi mai ales aşteaptă ca statul să le dea o brumă de speranţă. Speranţa că mâine nu va fi prea târziu. Şi că-şi vor câştiga, din nou, bucata lor de pâine" - Adrian Onciu.

ALTFEL...SPOR LA TREABA

Ultimul, dar nu cel din urma care a reacţionat este cel mai faimos dintre mascaţi. Postarea ironică a lui Marian Godină n-are nevoie de prea multă analiză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici