DHS-Administraţia Bush a susţinut includerea României în Visa Waiver

România a beneficiat de susţinerea administraţiei Bush pentru includerea în Programul Visa Waiver, însă demersul este împiedicat de faptul că rata de respingere a vizelor depăşeşte 10 la sută, a declarat, pentru MEDIAFAX, Amy Kudwa, purtător de cuvânt al Departamentului de Securitate Internă-DHS.

25 afișări
Imaginea articolului DHS-Administraţia Bush a susţinut includerea României în Visa Waiver

DHS-Administraţia Bush a susţinut includerea României în Visa Waiver (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit sursei citate, aceeaşi problemă - rata mare de refuz a cererilor de viză - constituie un obstacol pentru includerea Bulgariei şi Poloniei în Visa Waiver, în timp ce, în cazul Ciprului, există mai multe impedimente, printre care şi problema paşapoartelor electronice.

"Preşedintele Bush şi-a exprimat susţinerea în ceea ce priveşte extinderea Programului Visa Waiver, dar rata de refuz depăşeşte 10 la sută în cazul celor trei ţări ( România, Bulgaria şi Polonia, n.red.) iar aceasta este problema", a spus Kudwa.

Potrivit acesteia, demersurile pentru includerea României în Programul Visa Waiver continuă, în acest context înscriindu-se acordul bilateral încheiat de România şi SUA la 3 noiembrie.

"Lucrăm la asta, dar nu există un calendar imediat, din cauza ratei de refuz care depăşeşte zece la sută în cazul României", a spus Kudwa.

Întrebată dacă acesta este unicul impediment în ceea ce priveşte includerea României în Visa Waiver, Kudwa a spus doar că este vorba despre o condiţie importantă. "Există în continuare demersuri de făcut. Lucrăm la asta. Este un proces care va continua", a adăugat ea, fără a preciza o dată orientativă pentru luarea unei decizii în acest sens.

Rata de refuz a cererilor de viză este în continuare crescută, deşi ea s-a diminuat considerabil, cu aproape 12 procente, comparativ cu anul trecut. În prezent, rata de refuz este de 25 la sută, faţă de 37,7 la sută la începutul lunii octombrie 2007 şi 31,3 la sută în ianuarie 2008.

Potrivit unor statistici neoficiale, anual se înregistrează circa 45.000 de cereri de viză pentru Statele Unite formulate de către români. Rata de respingere în prezent este de 25 % , ceea ce înseammnă că, în medie, 11.000 de cereri sunt respinse. Acest lucru nu înseamnă însă automat că 11.000 de români sunt respinşi anual la ambasada SUA, ofiţerii consulari americani constatând numărul frecvent al situaţiilor în care aceeaşi persoană solicită, în pofida refuzurilor repetate, viză pentru Statele Unite.

România a semnat, la 3 noiembrie, prin intermediul ambasadorului în SUA, o declaraţie privind programul Visa Waiver, referitoare la raportarea paşapoartelor pierdute, includerea "air marshalls" şi schimbul de informaţii privind persoanele suspectate sau condamnate pentru săvârşirea de infracţiuni grave.

Declaraţia nu are efecte juridice concrete, dar reprezintă expresia angajamentului părţii americane de a continua demersurile pentru includerea României în programul Visa Waiver, conform unor surse oficiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici