Diaconescu: Comisia Europeană, Consiliul Europei şi ODIHR solicită demisia lui Cioroianu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, susţine că preşedintele Comisiei Europene, secretarul general al Consiliului Europei şi directorul Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului solicită demisia ministrului român de Externe, Adrian Cioroianu.

5 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Comisia Europeană, Consiliul Europei şi ODIHR solicită demisia lui Cioroianu

Diaconescu: Comisia Europeană, Consiliul Europei şi ODIHR solicită demisia lui Cioroianu

Diaconescu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, şi directorul Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), Christian Strohal, s-au alăturat demersului Centrului Wiesenthal, solicitând premierului Călin Popescu Tăriceanu atât demiterea ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, cât şi disocierea de declaraţiile acestuia cu referire la deportarea unor reprezentanţi ai romilor în deşertul egiptean.

"Principalii actori politici ai Uniunii Europene şi ai instituţiilor europene îi solicită nu doar demisia ministrului Adrian Cioroianu, dar cer şi premierului Călin Popescu Tăriceanu să se delimiteze faţă de atitudinea şi retorica ministrului de Externe şi să îşi ceară public scuze în faţa comunităţii europene, pentru conţinutul acelor declaraţii, transmis de un ministru al Guvernului pe care îl conduce", a spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Diaconescu a apreciat că, după afirmaţiile lui Cioroianu şi reacţia internaţională la acestea, România este pusă în situaţia de a-şi cere scuze în faţa comunităţii internaţionale pentru afirmaţiile controversate ale ministrului de Externe.

El a adăugat că reacţia autorităţilor de la Bucureşti nu trebuie să se limiteze doar la demisia sau demiterea ministrului Cioroianu, premierul trebuind să se delimiteze de afirmaţiile ministrului de Externe şi să explice clar poziţia României în ceea ce priveşte orice element ce ţine de zona xenofobiei, a discriminării pe criterii rasiale şi aducerea în discuţia publică a unor concepte care au stat la baza extremei drepte, ale cărei acţiuni au provocat milioane de victime.

"Nici la venirea la guvernare, în Austria, a lui Jorg Haider, nu s-a pus problema unui demers conjugat al Centrului Wiesenthal şi al principalilor actori ai Uniunii Europene faţă de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Afirmaţiile lui Cioroianu au provocat o situaţie fără precedent la nivel european", a declarat Diaconescu.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, l-a criticat, vineri, într-o conferinţă de presă, pe ministrul Adrian Cioroianu, susţinând că acesta a făcut declaraţii "de natură fascistă" şi că reprezintă "o povară pentru imaginea Guvernului".

"În acest moment, declaraţiile domnului Cioroianu, de natură fascistă, au activat lobby-ul internaţional şi în acest moment cred că domnul Cioroianu este deja o povară pentru imaginea Guvernului României şi în acest moment cred că domnul Cioroianu nu are altă variantă decât demisia sau demiterea din partea Guvernului", a spus preşedintele PSD, care apreciază că Cioroianu a acumulat "mult prea multe bile negre într-un mandat foarte, foarte scurt".

Centrul Simon Wiesenthal i-a cerut, vineri, lui Călin Popescu Tăriceanu să-l demită pe ministrul de Externe Adrian Cioroianu, pe care îl acuză că ar fi promovat ideea "deportătii romilor", după ce un român de această etnie a fost acuzat de uciderea italiencei Giovanna Reggiani.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, joi, că declaraţia ministrului de Externe, Adrian Cioroianu, privind deportarea infractorilor români este regretabilă, dar ministrul şi-a cerut scuze, iar problema este depăşită. "Este regretabil, dar problema a fost depăşită. A greşit şi şi-a cerut scuze", a spus Tăriceanu, la Antena 3.

Deputatul PC Sergiu Andon i-a solicitat minstrului de Externe, Adrian Cioroianu, într-un talk-show difuzat vinerea trecută de Antena3, părerea - în calitate de "titular al Externelor, familiarizat cu tratatele internaţionale, cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului" - despre o iniţiativă a conservatorilor privind modificarea Codului Penal.

Nouă ONG-uri, printre care Agenţia de Monitorizare a Presei, fundaţia ACCEPT şi organizaţia Romani CRISS, i-au solicitat demisia ministrului de Externe, considerând inacceptabile declaraţiile acestuia, "de tip nazist", iar Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a condamnat public declaraţia ministrului de Externe, considerând că aceasta creează o atmosferă degradantă, umilitoare şi ofensatoare la adresa unor comunităţi.

Cioroianu şi-a cerut scuze, luni, pentru declaraţiile făcute, afirmând că şi lui i s-au părut surprinzătoare, dar a adăugat, însă, că în opinia sa, există o excepţie, violatorii şi pedofilii, pe care îi consideră cele mai de jos categorii infracţionale. Ministrul a precizat că îşi cere scuze celor ofensaţi de această declaraţie, pe care o regretă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că ministrul de Externe Adrian Cioroianu ar fi trebuit să demisioneze imediat după afirmaţia referitoare la trimiterea infractorilor în deşertul egiptean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici