Diaconescu: Eu, cu nume şi prenume, am elaborat iniţiativa cu diplomaţia publică din şedinţa CSAT

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a precizat, luni, că el este autorul strategii privind diplomaţia publică pentru refacerii imaginii României în străinătate, aflată pe agenda ultimei şedinţei CSAT şi care a fost invocată de premierul Ponta, fiind cauza plecării sale de la acea şedinţă.

980 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Eu, cu nume şi prenume, am elaborat iniţiativa cu diplomaţia publică din şedinţa CSAT

Cristian Diaconescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Iniţiativa pe care nu «nişte consilieri prezidenţiali» au elaborat-o, ci eu cu nume şi prenume, este de natură să adune laolaltă toţi vectorii decizionali (instituţiile statului care oricum ar fi trebuit să se ocupe de această problemă cel puţin de la aderare şi până astăzi) pentru elaborarea unor direcţii de acţiune sectorială pe toată plaja de concurenţă internaţională a României, din perspectiva percepţiei. Este un spaţiu care elaborează nişte concluzii împreună cu reprezentanţii (de factură tehnică) instituţiilor de linie şi încredinţează aceste concluzii Guvernului pentru a fi implementate", spune şeful Cancelariei prezidenţiale, într-un articol postat luni pe blogul său.

Consilierul prezidenţial i-a mulţumit directorului SIE, Teodor Meleşcanu, care şi-a exprimat, a emisiunea PRO Tv "După 20 de ani", susţinerea pentru ideea de necesitate a unei diplomaţii publice, "alături de diplomaţia oficială a Ministerului de Externe"

De asemenea, Diaconescu afirmă că această iniţiativă nu va putea fi stopată, fie că Guvernul îi va acorda sau nu atenţie.

"Bineînţeles că Guvernul poate să acorde atenţie sau nu concluziilor noastre, însă odată declanşată această acţiune – sper că este clar pentru toată lumea că nu va mai putea fi oprită", spune el.

Consilierul prezidenţial susţine că percepţia publică a României şi românilor în străinătate este esenţială.

"Această percepţie care până acum nu a intrat în nici un fel în atenţia statului este aceea care favorizează sau încetineşte exporturile românesti, este aceea care asigură un bun renume românilor care călătoresc sau trăiesc în străinătate şi aduce mai mulţi sau mai puţini bani în România. Diplomaţia publică este mijlocul prin care România îşi poate asigura un mai stabil ori mai puţin stabil echilibru de securitate în cadul parteneriatelor sale", mai afirmă Diaconescu, fost ministru de Externe.

Întrebat ,duminică, la emisiunea "După douăzeci de ani" a PRO Tv dacă în acea şedinţă a CSAT a fost o "ceartă dură", directorul SIE a răspuns: "N-aş spune, a fost o dispută legată de introducerea pe ordinea de zi a unui punct, dar nu mi s-a părut că e o temă fundamentală, (...) ideea cu diplomaţia publică".

"Eu sunt unul dintre cei care susţin necesitatea unei diplomaţii publice, alături de diplomaţia oficială a Ministerului de Externe. Structura, cum, unde să fie, cine să lucreze, acestea sunt chestiuni care trebuie discutate şi convenite după aceea", a mai spus Teodor Meleşcanu.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 28 septembrie, că a părăsit şedinţa CSAT deoarece nu a acceptat ca pe ordinea de zi, care i-a fost transmisă cu doar o zi înainte, să fie trecute documente prin care, de exemplu, era înfiinţat "un Megaminister de Externe al Administraţiei Prezidenţiale".

Acest "Megaminister" ar fi urmat să funcţioneze sub forma unui oficiu din structura Administraţiei Prezidenţiale care să coordoneze Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, serviciile publice de radio şi televiziune, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru refacerea imaginii României în străinătate.

În opinia premierului, preşedintele intenţiona să subordoneze Guvernul printr-un astfel de oficiu. "Nu cred totuşi că preşedintele a văzut materialul, probabil unii dintre consilierii săi vor să fie supraminiştri", a spus Ponta.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici