Diaconescu: Respectarea majorităţii parlamentare în desemnarea premierului, obligatorie

Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că şeful statului are, constituţional, opţiunea desemnării premierului, în urma consultării cu partidele intrate în Parlament, dar respectarea majorităţii parlamentare, în urma rezultatului alegerilor, este obligatorie.

45 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Respectarea majorităţii parlamentare în desemnarea premierului, obligatorie

Diaconescu: Respectarea majorităţii parlamentare în desemnarea premierului, obligatorie (Imagine: Mediafax Foto)

Diaconescu a afirmat că raţiunea prevederii constituţionale care îl obligă pe şeful statului să se consulte cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui premier, în eventualitatea în care niciun partid nu obţine majoritatea absolută, este tocmai identificarea unei majorităţi parlamentare pe care o pot forma partidele.

"Nu văd altă raţiune pentru care Constituţia prevede că preşedintele se consultă cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului, dacă nu există un partid care să deţină singur majoritatea absolută", a adăugat el.

Diaconescu a spus că preşedintele are, constituţional, opţiunea desemnării premierului în urma consultării cu partidele cu reprezentare parlamentară, dar că respectarea majorităţii parlamentare care se formează după alegeri este obligatorie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, plecând de la realitatea constituţională, este "obligat" să spere că, dacă niciun partid nu obţine în alegeri 51% din voturi, opţiunea pentru desemnarea premierului îi va aparţine, aşa cum s-a întâmplat şi în 2004.

Şeful statului a mai spus că a observat că sunt partide care pun problema că, dacă după alegeri vor forma împreună cu alte partide o majoritate, vor veni la preşedinte cu o propunere de premier, pe care şeful statului va fi nevoit să o accepte.

"Îi invit să citească Constituţia şi să renunţe la ideea că «dacă nu ni-l pun cine ştie ce face»", a spus Băsescu.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici