DOCUMENT  Orban a anunţat OUG pentru trecerea la starea de alertă: Nu va afecta drepturi şi libertăţi/ Premierul preia conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

  • Premierul Orban a anunţat la începutul şedinţei de Guvern că va fi emisă o ordonanţă de urgenţă prin care va fi întărită autoritatea Comitetului National pentru Situaţii de Urgenţă, structură care va declara din 15 mai starea de alertă în România.
  • Şedinţa Guvernului, programată pentru ora 11.00, a început cu întârziere. Executivul s-a reunit pentru a stabili dacă poate interveni în perioada de trei zile până la intrarea în vigoare a Legii privind starea de alertă.
  • Executivul trebuie să rezolve vidul legislativ privind restricţiile în perioada 15-18 mai, când pe teritoriul României nu se mai pot aplica interdicţii.
  • Soluţia găsită de Executiv a fost o OUG care să reglementeze administrativ situaţia între 15-18 mai şi nu să restrângă drepturile şi libertăţile.
5880 afișări
Imaginea articolului Orban a anunţat OUG pentru trecerea la starea de alertă: Nu va afecta drepturi şi libertăţi/ Premierul preia conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Noi măsuri aşteptate în şedinţa de Guvern. Executivul decide ce se va întâmpla între 15-18 mai în România. Mediafax transmite LIVE

Premierul a afirmat că decizia declarării stării de urgenţă, în urmă cu două luni, a fost extrem de benefică, iar joi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va declara situaţia de alertă, instituind toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor.

„Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a face faţă în continuare provocării generate de epidemie”, a afirmat premierul.

Totodată, Orban a anunţat modificarea Ordonanţei 21, care reglementează starea de alertă: „împreună cu MAI am luat decizia, pentru a întări autoritatea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, să modificăm Ordonanţa 21 şi să îmi asum conducerea Comitetului, secondat de 3 vicepreşedinţi”.

Premierul le-a cerut miniştrilor mobilizare pentru a face faţă trecerii de la starea de urgenţă la starea de alertă, iar românilor le-a transmis: „fiţi responsabili, respectaţi măsurile, pentru că nu au alt scop decât de a va apăra sănătatea”.

 

Principalele declaraţii susţinute de premierul Orban:

- Astazi se încheie starea de urgenţă. Făcând o evaluare retrospectiva a ceea ce s-a întâmplat în ultimele două luni trebuie să vă spun ca aceasta decizie a fost extrem de benefica pentru Romania.

- Nu am avut nicio problema in ceea ce priveste sistemul de sanatate publica. Cred ca în toată această perioada de 60 de zile în care preşedintele ne-a oferit toate instrumentele necesare am putut să facem faţă acestei provocări.

- Astăzi Comitetul National pentru Stare de Urgenţă va declara stare de alerta. Tot astazi Comitetul National pentru Stare de Urgenta va institui toate masurile necesare pentru a apara viaţa şi sănătatea populaţiei

- Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem faţă provocarii generate de aceasta epidemie.

- Toate masurile vor fi adoptate de Comitetul National pentru Stare de Urgenta. Vreau sa va anunt ca impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne am luat decizia de a modifica ordonanta 21 si să îmi asum conducerea Comitetul National pentru Stare de Urgenta secundat de 3 vicepresedinti.

- Va solicit o mobilizare pentru a face fata trecerii de la starea de urgenta la starea de alerta. Va trebui să giraţi, ca ministri, implicarea şi punerea in practica a tuturor  masurilor. Respectati toate masurile instituite de autoritati.

- Azi va trebui sa adoptam actul normativ princare sa reglementam toate masurile necesare pentru trecerea de la starea de urgenta la starea de alerta. Va trebui sa reglementam măsurile în privinta sănătătii, în privinţa educaţiei.

 - Trebuie sa tinem cont de decizia CCR. Modificarea nu poate afecta drepturi si libertati. Parlamentul a adoptat legea şi va intra în vigoare luni.


Raluca Turcan (viceprim-ministru):
Da, suntem pregătiţi cu proiectul de OUG pentru prelungirea unor măsuri până la începutul lunii iunie


Starea de urgenţă încetează pe 14 mai, ora 24.00, iar legea privind starea de alertă ar putea intra în vigoare abia luni, 18 mai, la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial. 

Singura variantă a Guvernului pentru a acoperi această perioadă ar putea fi emiterea unei ordonanţe de urgenţă chiar dacă ştie că poate fi declarată neconstituţională. CCR a transmis că libertăţile şi drepturile nu pot fi restrânse decât prin lege.

Cu toate acestea, pentru a impune restricţii, OUG este singurul act normativ la care poate apela Guvernul şi care intră în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial. 

Potrivit unor surse liberale, în şedinţa Executivului de astăzi ar putea fi aprobată o ordonanţă de urgenţă care să contracareze relaxarea.

”Pe noi ne-ar interesa să nu ne confruntăm cu o lipsă totală de reglementări vineri, sâmbătă şi duminică, având în vedere că nu se prelungeşte starea de urgenţă, iar legea promovată de Guvern nu va intra în vigoare până vineri dimineaţă.

Chiar dacă Avocatul Poporului va ataca această ordonanţă la CCR, de luni vom avea în vigoare legea (privind instituirea stării de alertă - n.r.), iar sesizarea la CCR nu va mai avea fundament”, au declarat pentru MEDIAFAX surse liberale.

Conform surselor, un alt scenariu ar fi ca preşedintele Klaus Iohannis să prelungească starea de urgenţă până la data intrării în vigoare a legii votată în această săptămână de parlamentari.

Fără restricţii, singura soluţie este ca fiecare să dea dovadă de responsabilitate şi să respecte recomandările de distanţare, de purtare a măştii şi de igienă, dar acestea  presupun de asemenea riscuri.

OUG 68 by Mediafax.ro on Scribd

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici