A doua rundă de consultări la Cotroceni - PSD îl propune pe Liviu Voinea premier. Blaga: "Pe Voinea până şi PSD l-a dat afară din Guvern" /PNL susţine un prim-ministru tehnocrat, la fel ca şeful statului, dar nu a făcut nicio nominalizare

PSD îl propune pentru postul de premier pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, a anunţat liderul social-democrat, Liviu Dragnea, luni seară, în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis. PNL susţine formarea unui guvern tehnocrat, propunere avansată de şeful statului, în absenţa unui acord politic privind alegerile anticipate, însă liberalii nu au făcut nicio nominalizare pentru funcţia de premier, au anunţat copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Liviu Blaga, precizând însă ci nu vor vota

6343 afișări
Imaginea articolului A doua rundă de consultări la Cotroceni - PSD îl propune pe Liviu Voinea premier. Blaga: "Pe Voinea până şi PSD l-a dat afară din Guvern" /PNL susţine un prim-ministru tehnocrat, la fel ca şeful statului, dar nu a făcut nicio nominalizare

A doua rundă de consultări la Cotroceni: Delegaţia PSD, primită de Iohannis. Dragnea: PSD îl propune pe Liviu Voinea premier (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

UPDATE: Gorghiu: Iohannis va avea o propunere distinctă de cea a PSD; Blaga: Nu votăm premier PSD

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni, că este convinsă că preşedintele Klaus Iohannis va avea o propunere "distinctă" de cea a PSD, respectiv Liviu Voinea, iar Vasile Blaga a precizat că liberalii nu vor vota niciodată propunerea PSD.

Întrebat despre varianta propusă de PSD ca Liviu Voinea să devină premierul tehnocrat al României, Vasile Blaga l-a criticat pe fostul ministru al Bugetului. "Domnul Voinea nu a fost în stare să gestioneze bugetul şi până şi PSD l-a dat afara. Aşa, cum o să gestioneze Guvernul României?", a răspuns copreşedintele liberal.

Acesta a subliniat că PNL nu va vota o propunere a PSD în Parlament, liberalii fiind în opoziţie. "N-o să votăm niciodată un premier propus de PSD. Suntem în opoziţie cu PSD, să ne înţelegem bine", a spus Blaga.

Pe de altă parte, copreşedintele PNL Alina Gorghiu şi-a exprimat convingerea că şeful statului va avea o propunere distinctă de cea a PSD. " Sunt sigură că preşedintele va avea o propunere distinctă de cea a PSD-ului, ca să eliminăm orice fel de dubiu", a spus aceasta.

Vasile Blaga a adăugat că preşedintele Iohannis va avea "cât de curând" un nume pe care să îl prezinte public.

UPDATE: PNL susţine un premier tehnocrat, dar nu a făcut nicio nominalizare

Preşedintele Klaus Iohannis a propus PNL formarea unui guvern tehnocrat, iar partidul susţine această variantă, în absenţa unui acord politic privind alegerile anticipate, a anunţat copreşedintele liberal Alina Gorghiu, la finalul consultărilor cu şeful statului.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a precizat, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că partidul a propus în continuare soluţia alegerilor anticipate, însă, pentru ca aceasta să fie posibilă era nevoie de un acord politic cu toate partidele parlamentare. În condiţiile în care mare parte din acestea nu au fost de acord cu anticipatele, liberalii nu au dorit să blocheze ieşirea din criză.

"Preşedintele a adus în discuţie, ne-a propus, varianta unui Cabinet tehnocrat, varianta unui prim-ministru tehnocrat. Este o variantă cu care PNL, evident, este de acord. Este o variantă care impune din partea noastră o agendă pe care acest Cabinet, condus de un premier tehnocrat, să o aibă, cu un calendar foarte precis", a spus Alina Gorghiu.

Liderul PNL a precizat că acest Guvern va trebui să agreeze împreună cu partidele politice, inclusiv cu PNL, o serie de teme prioritate, cum ar fi depolitizarea administraţiei, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, menţinerea statului de drept, accelerarea procedurii de ridicare a imunităţii, recuperarea prejudiciilor, interzicerea traseismului, dar şi susţinerea unui buget pentru dezvoltare.

Alina Gorghiu a subliniat nevoia de depolitizare a administraţiei, dar şi a structurilor din Guvern, atenţionând că altfel "tot PSD va guverna", pentru că "toate structurile administraţiei sunt blindate de membri ai PSD".

PNL nu a făcut nicio propunere de premier, invocând faptul că acesta este atributul preşedintelui. 

UPDATE - Dragnea: PSD îl propune pe Liviu Voinea premier

PSD îl propune pentru postul de premier pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, a anunţat liderul social-democrat, Liviu Dragnea, luni seară, în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis. El a afirmat că şeful statului consideră că ”cea mai bună propunere” este un guvern de tehnocraţi, cu premier şi miniştri tehnocraţi, Dragnea spunând că, probabil marţi, după cea de-a doua rundă de negocieri, preşedintele va face şi o nominalizare. 

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a susţinut că propunerea partidului, Liviu Voinea, respectă criteriile de integritate şi de expertiză. Dragnea a mai precizat că a avut o discuţie cu guvernatorul BNR care l-a asigurat că dacă va fi desemnat premier, Voinea va avea tot sprijinul Băncii Naţionale.

"Ne-am gândit la domnul Liviu Voinea, care îndeplineşte atât criteriile de integritate, cât şi criteriile de expertiză, care se bucură de credibilitatea unor instituţii financiare importante, care are experienţă în acest domeniu. Am avut astăzi o discuţie cu guvernatorul BNR care m-a asigurat că, dacă Liviu Voinea va fi nominalizat, va avea tot sprijinul BNR", a spus Liviu Dragnea, în urma consultărilor.

Preşedintele Iohannis a spus că i se pare o propunere rezonabilă, potrivit lui Dragnea, dar şeful statului a subliniat că la finalul consultărilor va face propunerea pe care o consideră el. "Domnul preşedinte a spus că i se pare o propunere rezonabilă. Este un om pe care îl cunoaşte şi care, în opinia lui, are o experienţă bună în administraţie. (...) A spus, aşa cum cred că era firesc, că după ce va avea a doua rundă de discuţie cu toate partidele va face propunerea pe care o consideră dumnealui", a precizat preşedintele PSD.

De asemenea, liderul PSD a spus că înainte de a face această propunere s-a consultat şi cu liderii coaliţiei care consideră nominalizarea lui Voinea drept "rezonabilă".

El a precizat că a avut, luni, o întâlnire cu Gabriel Oprea, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Constantin, iar acesta "nu au respins" propunerea. "Le-am prezentat această propunere. Nu au respins-o. Convingerea mea este că va găsi şi susţinere în coaliţie. Reacţia colegilor mei din coaliţie a fost că este o propunere rezonabilă", a spus Dragnea.

Acesta a adăugat că speră că "această coaliţie va funcţiona, va exista susţinere (pentru Liviu Voinea - n.r.).

Întrebat dacă propunerea PSD răspunde solicitărilor protestatarilor, Dragnea a spus că, din ce a observat, "95% din criterii" sunt respectate prin această nominalizare.

Acesta a precizat că, din punctul de vedere al PSD, varianta cea mai bună ar fi un premier tehnocrat, însă cu miniştri susţinuţi politic, fie că sunt sau nu membri de partid.

"Este vorba de o propunere pentru un prim-ministru tehnocrat, dar care să fie un Guvern care să fie sprijinit politic în mod consistent de către partide. Un Guvern format numai din tehnocraţi nu este foarte simplu să aibă o susţinere constantă în Parlament. Eu cred că totuşi partidele reprezintă parte esenţială din fundamentul democraţiei. (...) Nu văd de ce partidele să nu propună oameni. Membri de partid sau nemembri", a spus Liviu Dragnea.

Întrebat despre reacţia protestatarilor cu privire la acest subiect, Dragnea a precizat că partidele au obligaţia să facă astfel de numiri, iar social-democraţii sunt îndreptăţiţi, având în vedere şi buna guvernare pe care au susţinut-o în timpul mandatului lui Victor Ponta.

"Cu tot respectul faţă de orice cetăţean, partidele politice şi-au trimis reprezentanţi în parlament în urma unui vot popular la care au participat milioane de români. (...) Considerăm că avem obligaţia să facem această propunere şi s-o susţinem", a adăugat liderul PSD.

Preşedintele PSD a precizat că, în alegerea propunerii, au fost luate în calcul mai multe criterii, dar a fost gândit şi un mandat clar pentru prim-ministru. Astfel, acesta trebuie să respecte independenţa justiţiei, să prezinte rapid în Parlament legea bugetului de stat, să respecte angajamentele faţă de partenerii strategici din domeniul economic şi al apărări, să asigure creştere economică, stabilitate macroeconimică şi financiară şi că prevederile din noul Cod fiscal va fi respectat, dar şi care să pregătească cele două runde de alegeri din 2016.

Liviu Voinea este viceguvernator BNR şi membru al consiliului de administraţie al Băncii Naţionale, din 2014. În perioada 2012-2014 a fost mebru al Cabinetului Ponta, ocupând funcţia de ministru delegat pentru Buget. Anterior, a fost secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, activităţi şi responsabilităţi în domeniul politicilor fiscale.

În debutul întâlnirii, Klaus Iohannis nu a discutat cu membrii delegaţiei PSD, acordând jurnaliştilor doar jumătate de minut pentru a lua ilustraţii din sală.

Delegaţia PSD a fost formată din preşedintele Liviu Dragnea, preşedintele executiv Valeriu Zgonea şi vicepreşedinţii Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu şi Georgian Pop, fiind aceeaşi componenţă ca la consultările de la finalul săptămânii trecute.

Dragnea: Îi vom face preşedintelui o propunere de premier care să corespundă rigorilor

Preşedintele PSD Liviu Dagnea a declarat luni că, la consultările de la Palatul Cotroceni, va propune preşedintelui Klaus Iohannis desemnarea unui premier care să corespundă "tuturor rigorilor".

"În seara asta o să îi facem preşedintelui o propunere de prim-ministru", a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea.

Întrebat dacă este un premier membru al PSD, Liviu Dragnea s-a eschivat, afirmând că persoana care va fi propusă de PSD răspunde la toate rigorile necesare continuării măsurilor economice care au avut succes.

„Este un prim-ministru care răspunde la toate rigorile necesare pentru ca măsurile economice, programele economice, care au făcut ca România să aibă o creştere economică substanţială, durabilă şi constantă şi care garantează că aceste lucruri vor continua”, a răspuns Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a reamintit că, la prima rundă de consultări, PSD i-a propus lui Klaus Iohannis ca mai întâi să stabilească un pachet de priorităţi care să fie asumate de noul Guverm şi abia, ulterior, să discute despre persoana poate duce la îndeplinire pachetul de măsuri agreat.

Delegaţia PSD este prima intră la cea de-a doua rundă de negocieri ale preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare. Discuţiile sunt programate pentru ora 18.00.

La prima rundă de consultări care a avut loc joi şi vineri niciun partid nu a avansat o propunere de premier.

PNL nu exclude un guvern de tehnocraţi, deşi susţine în continuare anticipatele

"PNL crede în continuare în soluţia alegerilor anticipate, însă mandatul cu care se va merge la consultările cu preşedintele României nu va exclude nicio variantă de guvernare viitoare, a unei viitoare guvernări tehnocrate", a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe.

Potrivit putătorului de cuvânt al PNL, cea mai importantă condiţie pentru susţinerea unui Guvern tehnocrat este depolitizarea totală a administraţiei.

„În termeni reali, asta înseamnă îndepărtarea PSD şi a partenerilor săi de la toate nivelurile instituţionale din această ţară”, a explicat deputatul PNL, afirmând că în caz contrar există riscul schimbării unui guvern, dar păstrării unui sistem.

Ionut Stroe a susţinut că dacă vor fi schimbaţi doar miniştrii eşalonul 2,3 şi 4 va rămâne în continuare politizat. Astfel, secretari de stat, şefi de agenţii, prefecţi , directori de instituţii deconcentrate, vor trebui să fie schimbaţi de către noul guvern.

„Un guvern tehnocrat trebuie să îşi asume acest lucru şi să înlăture politicul”, a mai spus el.

PNL mai susţine că noul Guvern trebuie să aibă o agendă care să corespundă cu solicitările formulate de societatea civilă, respectiv schimbarea comportamentului politic, înlăturarea flagelului corupţiei şi asumarea transparentă a obligaţiilor pe care statul le are în raport cu cetăţenii.

Cât priveşte revendicările manifestanţilor din Piaţa Universităţii, Ionut Stroe a afirmat că PNL va propune Parlamentului respingerea OUG nr. 55, prin care s-a legiferat traseismul politic, punerea în practică a deciziei CCR privind încetarea tururor mandatelor consilierilor locali care au migrat de la un partid la altul, precizând că, în privinţa primarilor, decizia CCR face referire la o eventuală revenire a primarilor în partidul de la care au migrat.

PNL mai susţine, de asemenea, votul deschis al Camerei Deputaţilor şi a Senatului asupra solicitărilor venite din partea Justiţiei privind ridicarea imunităţii, dar şi modificarea legii electorale pentru a permite alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici