Două scrisori de intenţie către FMI, aprobate de Senat

Două scrisori de intenţie ale Guvernului către Fondul Monetar Internaţional, semnate în 22 decembrie 2010, respectiv 1 martie 2001, au fost aprobate, marţi, de Senat, în calitate de Cameră decizională.

266 afișări
Imaginea articolului Două scrisori de intenţie către FMI, aprobate de Senat

Două scrisori de intenţie către FMI, aprobate de Senat (Imagine: Bogdan Stamatin/Arhiva Mediafax Foto)

Senatorii arcului guvernamental au avut majoritate de voturi la şedinţa de plen de marţi, proiectele de lege privind ratificarea celor două scrisori de intenţie fiind aprobate cu 55 de voturi "pentru", 47 "împotrivă" şi două abţineri, respectiv 53 de voturi "pentru", 49 "împotrivă" şi trei abţineri.

Prima scrisoare de intenţie aprobată de Senat a fost semnată la Bucureşti la 10 martie 2011 şi aprobată prin decizia Consiliului Director al FMI din 25 martie 2011. Cea de-a doua scrisoare a fost semnată la 22 decembrie 2010.

Cele două acte semnate de Guvern fac referire la îngheţarea pensiilor şi salariilor bugetare, continuare disponibilizărilor în sectorul bugetar, reforma în sănătate prin reducerea numărului de spitale, începerea procedurilor preliminare pentru privatizarea unor companii de stat, printre care şi Tarom.

Senatorii opoziţiei au criticat nu atât încheierea acordului cu FMI, cât condiţiile impuse de Fond şi modul în care acordul a fost aplicat de Guvern.

Fostul ministru liberal al Finanţelor Varujan Vosganian a declarat că "de bine, de rău", Acordul este un cadru, "chiar şi batjocorit de Guvern", care să asigure că în 2012, an electoral, "lucrurile nu o vor lua razna".

"A vota împotriva acestui Acord ar însemna să punem la loc doagele unui butoi fără a avea şi cercurile. (...) Pentru că anul 2012 va însemna o alternanţă la putere, şi vom veni noi la guvernare, suntem interesaţi ca Acordul să asigure o minimă stabilitate", afirmat senatorul PNL.

Vosganian a criticat însă modul în care Executivul a aplicat Acordul cu FMI, afirmând că, la trei ani de la încheierea primului acord, "România este mult mai vulnerabilă decât în 2008".

Senatorul PNL s-a distanţat de declaraţiile optimiste ale şefului delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, care apreciase că, în 2012, România este mai pregătită să facă faţă unui şoc economic mondial.

"Declaraţiile optimiste ale lui Jeffrey Franks au fost, cum spune românul, laudă-mă gură", a adăugat el.

Vosganian a spus că, la nivelul datoriei publice, "lucrurile sunt dezastruoase", pentru că, deşi România este cu mult sub media ţărilor Europene la acest capitol, datoria publică a crescut în ritm accelerat în ultimii trei ani, iar ţara noastră nu are capacităţi interne de finanţare.

Senatorul PNL Dan Radu Ruşanu a admis că, privind retrospectiv ultimii trei ani şi analizând evoluţia economiei româneşti, încheierea Acordului cu FMI poate fi considerată o decizie bună.

Senatorul PNL Ioan Ghişe, ca şi senatorul PSD Toni Greblă, au acuzat faptul că Parlamentul este chemat să se pronunţe asupra scrisorii de intenţie a Guvernului către FMI la nouă luni după ce a fost semnată şi ratificată de boardul Fondului, condiţiile neputând fi schimbate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici