Dragnea: Datele vor arăta că, dacă CC ar fi luat altă decizie, am fi asistat la cea mai mare fraudă din istoria lumii

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, înaintea şedinţei USL, că, în opinia sa, datele MAI care "vor ieşi la iveală" vor arăta că, dacă CC ar fi luat o altă decizie referitoare la referendum, s-ar fi asistat la "cea mai mare fraudă din istoria lumii" în materie electorală.

1653 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Datele vor arăta că, dacă CC ar fi luat altă decizie, am fi asistat la cea mai mare fraudă din istoria lumii

Ovidiu Dragnea (Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Nu am niciun fel de emoţii pentru rezultatele pe care le va da MAI. Eu ştiu că Guvernul este o instituţie serioasă şi va duce la capăt ceea ce i-a cerut CC. Eu cred că vor ieşi la iveală enorm de multe date care să arate că, practic, dacă CC ar fi luat o altă decizie, am fi asistat la cea mai mare fraudă din istoria lumii în materie electorală, cu milioane de cetăţeni trecuţi în mod nelegal pe o listă electorală", a susţinut Dragnea.

El a spus că aşteaptă să vadă "cu curiozitate" datele pe care le va prezenta Guvernul şi a spus, răspunzând unei întrebări, că nu a fost informat de către ministrul de Interne, Mircea Duşa, asupra situaţiei contabilizate la minister.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, înaintea şedinţei USL, că datele centralizate de MAI şi MAE referitoare la listele electorale vor fi transmise în cursul zilei către CC şi făcute publice după ce vor ajunge la Curte, el garantând că cifrele nu sunt nici inventate, nici calculate de USL.

"În cursul zilei de azi, MAI, MAE centralizează toate datele pe care le-au solicitat şi vom transmite către Curte exact ceea ce ne-a cerut Curtea, adică numărul de persoane. După ce transmitem la Curte, vom pune la dispoziţie aceste cifre", a spus Ponta.

El a arătat că datele pe care Guvernul le va transmite Curţii sunt bazate pe documente din ţară şi din străinătate.

"Sunt cifre bazate strict pe documente, exact cum ne-a cerut Curtea. Noi vom pune la dispoziţie cifre bazate pe documente din intern şi pe cele venite din afară. În rest, Curtea va decide. Cum va stabili, ce va lua în considerare din aceste cifre, asta nu pot eu să vă spun", a arătat Ponta.

Premierul a dat garanţii că datele care vor fi transmise CC nu sunt inventate sau calculate de USL.

"Pot să vă garantez faptul că toate cifrele care vor fi transmise azi către CC nu sunt cifre nici inventate, nici calculte de noi. Sunt cifrele bazate pe documente", a spus Ponta.

El a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu a fost informat de către ministrul de Interne, Mircea Duşa, despre situaţia acestor cifre.

Ministerul de Interne nu operează în listele electorale permanente, ci doar va trimite Curţii Constituţionale o evaluare complexă a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din liste până la termenul de referinţă, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Mircea Duşa.

"Noi nu actualizăm listele electorale. Listele electorale nu sunt la Guvern şi nici la MAI. Listele electorale sunt cele pe care s-a votat şi au fost transmise la BEC. Noi nu operăm în liste, că nu avem niciun drept. În liste trebuia să opereze cei abilitaţi de lege, nu Ministerul de Interne, nu prefecturile, ci primarii şi cei de la oficiile de stare civilă care trebuiau să transmită certificatele de deces, de naştere, de căsătorie către evidenţa informatizată", a spus Duşa.

El a precizat că ministerul va face doar o evaluare a diferitelor caregorii de persoane care "trebuiau" radiate din liste.

"Noi facem o evaluare a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din listele electorale până la termenul de referinţă. Nu operăm noi radieri în listele electorale, că nu este căderea noastră. Atribuţia de a radia din liste este a primarilor, aşa cum prevede legea, iar ea trebuie să se desfăşoare permanent", a spus Duşa.

Demnitarul a precizat că ministerul va transmite Curţii situaţia diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate, respectiv persoane decedate, cele şi-au schimbat domiciliul şi cele care şi-au pierdut drepturile electorale, CC urmând să decidă dacă aceste informaţii îi sunt de folos sau nu în luarea deciziei.

"Noi o să prezentăm CC o situaţie pe categorii de persoane care trebuie radiate - c-or fi persoane decedate, c-or fi persoane care şi-au schimbat domiciliul, că sunt persoane care şi-au pierdut drepturile electorale - şi CC va aprecia dacă aceste informaţii îi sunt de folos sau nu. Nu-i radiem din listele electorale. Noi nu radiem pe nimeni", a subliniat Duşa.

Întrebat dacă ministerul va prezenta CC şi informaţii referitoare la persoanele care aveau cărţile de identitate expirate, Duşa a arătat că CC va primi o evaluare complexă.

"O să prezentăm o situaţie complexă, şi cu persoanele care au domiciliul în străinătate, şi cu persoanele care sunt în evidenţe, dar situaţii statistice, nu numerice. Deci, nu operează nimeni în listele electorale. Toate lumea zice de radieri din liste, nu radiem pe nimeni din liste. Facem o evaluare cu persoanele care, normal, până pe 10 iulie, aşa cum a solicitat CC, trebuiau radiate", a spus Duşa.

El a precizat că există şi o situaţie a celor cu cărţile de identitate expirate, care rezultă din evidenţa informatizată, şi a subliniat că ministerul nu propune nici să fie scoşi din cvorum, nici să fie introduşi în cvorum.

"Asta e o situaţie foarte clară şi rezultă din evidenţa informatizată. E fost prezentată şi până acum, sunt în jur de 500.000. Noi nici nu propunem să fie introduşi în cvorum, nici nu propunem să fie scoşi. O să prezentăm situaţia pe categorii de persoane care vizează reactualizarea listelor şi CC va aprecia dacă aceste informaţii îi sunt necesare sau le ia în calcul sau nu le ia", a spus Duşa.

Acesta a mai afirmat că Ministerul de Interne va definitiva această situaţie duminică seară, urmând ca luni să fie prezentată premierului Ponta, înainte de a fi transmisă către CC.

Curtea Constituţională a solicitat Guvernului să comunice până la 21 august listele electorale permanente actualizate până la 10 iulie.

CC a invocat în solicitare textele legale potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.

Curtea a admis, în 14 august, solicitarea formulată de preşedintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare pentru 21 august a termenului şedinţei CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, motivând instabilitarea politică şi impactul asupra economiei.

Anterior, CC dăduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.

Ministrul delegat al Administraţiei, Radu Stroe, a declarat duminică, referitor la actualizarea listelor electorale, că s-au primit toate datele din teritoriu şi că acestea sunt de natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională (CC) în legătură cu referendumul din 29 iulie.

Potrivit lui Stroe, ultimele date necesare pentru actualizarea listelor au fost primite în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică şi că următoarea etapă este centralizarea acestora.

Întrebat dacă rezultatele acestor demersuri sunt natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională, ministrul delegat al Administraţiei a răspuns: "Da".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici