Dragnea: PNL, USR şi PMP s-au opus înfiinţării Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009. Proiectul adoptat şi va fi supus votului în plen/ USR o vede oportună

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a precizat, joi, că PNL, USR şi PMP s-au opus înfiinţării Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, în cadrul Birourilor permanente reunite, dar că proiectul de hotărâre a fost adoptat şi va fi supus votului plenului miercurea viitoare.

334 afișări
Imaginea articolului Dragnea: PNL, USR şi PMP s-au opus înfiinţării Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009. Proiectul adoptat şi va fi supus votului în plen/ USR o vede oportună

Dragnea: PNL, USR şi PMP s-au opus înfiinţării Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009. Proiectul adoptat şi va fi supus votului în plen

„Astăzi, de-abia după 45 de minute de dezbatere, s-a aprobat proiectul de hotărâre care va fi trimis în plen şi se va vota – sper – miercuri, 26 aprilie. Au fost câteva observaţii din partea PNL, USR, PMP, care au spus că ei s-ar opune acestui proiect de hotărâre pentru că ar trebui să fie completat cu mai multe amendamente sau să fie mai clar. Unii colegi au spus că Parlamentul nu ar avea dreptul să investigheze sau să cerceteze aceste aspecte care au apărut deja în media”, a precizat Dragnea, după şedinţa BPR.

El a arătat că Parlamentul are tot dreptul să investigheze, potrivit Regulamentului şi prevederilor constituţionale, orice fel de teme.

„Apărând aceste informaţii în spaţiul public, Parlamentul nu poate să nu ia act de aşa ceva şi să încerce să aducă la iveală adevărul sau măcar o parte din adevăr, cu speranţa ca măcar o parte din toţi cei care vor fi chemaţi la comisie vor veni şi dacă vor veni vor spune tot ceea ce ştiu”, a arătat Dragnea.

El a subliniat faptul că obiectivul principal al acestei Comisii constă în a cerceta dacă anumite persoane sau instituţii s-au implicat într-un mod nelegal sau fără să aibă competenţe legale atât în desfăşurarea alegerilor, în organizarea lor, cât şi în influenţarea rezultatului final.

USR vede oportună comisia de anchetă pentru alegerile din 2009

Purtătorul de cuvânt al USR Dan Barna a declarat joi că orice iniţiativă prin care "creşte nivelul de transparenţă al societăţii", inclusiv ancheta cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, beneficiază de susţinerea fomaţiunii, formaţiunea urmând să aibă un membru în comisie.

"În principiu, orice iniţaitivă prin care creşte nivelul de transparenţă ca să spun aşa al societăţii noastre, inclusiv fenomenul alegerilor din 2009 beneficiază de susţinerea USR. O să vedem în perioada următoare care vor fi colegii care vor participa la această comisie. Nu am luat încă decizia (...) şi vom participa cu membri în această comisie", a declarat deputatul Barna.

Liderul formaţiunii, Nicuşor Dan a spus însă că proiectul înfiinţării comisiei nu a fost încă studiat de parlamentari.

"Am fost la şedinţa de Birou Permanent. A fost o discuţie tehnică. USR PNL şi PMP au protestat faţă de faptul că proiectul de hotărâre a Parlamentului în ansamblul său a venit cu un minut înainte de dezbatere. E un proiect care are patru pagini, un proiect tehnic cu zece articole. Niciunul dintre noi nu a avut posibilitatea să îl studieze. Ceea ce am solicitat fiecare dintre noi, a fost ca partidele care nu au văzut acest proiect să aibă răgaz de câteva zile, să ne reîntoarcem în Biroul Permanent şi să dezbatem asupra lui astfel încât să trimitem în Parlament în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, o chestiune coerentă. Majoritatea a fost de opinie ca dezbaterea pe amendamente să o avem direct în plen. Miercuri, de la ora 9, fiecare partid va veni cu amendamente lui la acest proiect de hotărâre. Nu a fost o discuţie pe fond, dacă această comisie este bună sau nu este bună. Aşa cum este proiectul acum, USR are un membru în această comisie", a declarat Nicuşor Dan.

Potrivit proiectului de hotărâre, comisia va avea următoarea titulatură: „Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici