Dragnea: Prefecţii PDL sunt nişte personaje sinistre care frânează dezvoltarea judeţelor

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Bistriţa, la Liga judeţeană a primarilor şi consilierilor PSD, că prefecţii PDL sunt "personaje sinistre care frânează dezvoltarea judeţelor şi coordonează abuzurile şi şantajele asupra aleşilor locali", iar atribuţiile lor trebuie reduse.

21 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Prefecţii PDL sunt nişte personaje sinistre care frânează dezvoltarea judeţelor

Dragnea: Prefecţii PDL sunt nişte personaje sinistre care frânează dezvoltarea judeţelor (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Secretarul general al PSD a spus că este inadmisibil ca primarul unei localităţi să nu poată lua decizii, ci acestea să fie la serviciile deconcentrate şi, de cele mai multe ori, la prefect, "un personaj care, în România, a devenit sinistru".

"Prefecţii PDL sunt nişte personaje sinistre care frânează dezvoltarea judeţelor şi sunt cei care determină, cei care coordonează abuzurile şi şantajele asupra aleşilor locali. Acest lucru trebuie să înceteze", a declarat Dragnea, adăugând că Liga aleşilor locali a PSD este structura care trebuie să prezinte României noul model administrativ.

Potrivit sursei citate, PSD va propune modificarea Constituţiei în sensul ca prefectul să poată ataca un act al autorităţilor locale, dar să nu mai existe suspendarea de drept a actului atacat de prefect, măsura urmând să fie la competenţa unei instanţe judecătoreşti. PSD va propune ca termenul până la care prefectul poate ataca actul să fie de maximum 30 de zile.

"Propunem acest termen de cel mult 30 de zile fiindcă acest instrument care suspendă o hotărâre de consiliu local sau judeţean este folosit ca mijloc de şantaj şi abuzuri împotriva aleşilor din opoziţie", a declarat Dragnea.

El a menţionat că România este unicul caz în lume în care unui prefect i se dau puteri judecătoreşti, deşi el ar trebui să verifice legalitatea actelor administrative şi să monitorizeze aplicarea programelor guvernamentale.

Liviu Dragnea s-a referit şi la descentralizarea pe care o susţine PSD.

"Trebuie să răsturnăm şi să scuturăm acest sistem prăfuit care vine de dinainte de Revoluţie. Nu mai putem lăsa decizia la centru. Toată decizia pe care poate să o aibă o primărie trebuie să vină la ea, fiindcă primăria este prima instituţie în care cetăţeanul se duce să-şi rezolve o problemă", a declarat Dragnea.

Liviu Dragnea a spus că actuala formulă de alocare a finanţelor este "depăşită", iar PSD propune ca bugetul local să fie despărţit în două componente distincte: una de funcţionare (în care să fie cuprinse şi salariile) şi o alta de investiţii.

El s-a referit şi la unele propuneri pe care formaţiunea le are în vedere pentru modificarea Legii administraţiei publice.

"Trebuie să înceteze anomalia în care primarul care e cel mai legitim om din localitate e invitat şi stă într-un colţ la şedinţele de CL unde 99,9 la sută din proiectele de hotărâri sunt ale lui. În ce priveşte sporul de vechime, este incredibil că noi, în România, noi punem problema că demnitarii nu au dreptul la spor de vechime, mai ales că nici salariile nu sunt foarte mari", a declarat Dragnea.

La Liga judeţeană a primarilor şi consilierilor PSD, care a avut loc, sâmbătă, la Centrul Cultural Municipal "George Coşbuc" din Bistriţa, au participat 344 dintre cei 412 de reprezentanţi convocaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici