Dragnea: Vrem ca în fiecare reşedinţă de judeţ să fie câte o instituţie regională

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a declarat că viitoarele capitale ale regiunilor nu vor fi stabilite în funcţie de care oraş e mai frumos, ci se doreşte ca în fiecare actuală reşedinţă de judeţ să fie câte o instituţie regională.

412 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Vrem ca în fiecare reşedinţă de judeţ să fie câte o instituţie regională

Dragnea: Vrem ca în fiecare reşedinţă de judeţ să fie câte o instituţie regională (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte reşedinţele, a fost o mare dezbatere şi probabil că mai este, unde va fi reşedinţa din regiunea nu ştiu care. Şi au început deja dispute, discuţii la televizor, oraşul meu e mai frumos, al tău e mai urât şi aşa mai departe. Nu aşa vor fi stabilite reşedinţele de regiune. În schimb, noi am propus, am lansat o idee în dezbatere şi a început să prindă adepţi. Vrem ca într-o regiune să fie sediul administrativ unde va fi stabilit, în reşedinţa unui judeţ actual, în schimb în fiecare reşedinţă din fiecare judeţ din regiunea respectivă să fie stabilită o instituţie regională - direcţia regională financiară sau aici să fie reşedinţa administrativă sau aici să fie reşedinţa economică", a afirmat Dragnea, joi, la dezbaterea organizată de SAR la Reprezentanţa Comisiei Europene.

El a arătat că "se lucrează" la acest model de distribuţie a viitoarelor instituţii regionale. "Să sperăm că va aduce mai multe beneficii, pentru că e important ca fiecare comunitate să aibă sentimentul că are posibilitatea să beneficieze de avantajele regionalizării", a menţionat el.

Dragnea a spus că la nivel local sunt "temeri şi dezbateri" privind şi numărul regiunilor. "Că numărul regiunilor va fi 8, va fi 10, va fi 12, va fi 7 este important, dar nu cu aceasta se începe", a spus ministrul.

De asemenea, el a arătat că se va alege varianta finală din mai multe modele de regionalizare, care vor fi elaborate "matematic", prin alcătuirea unor criterii stabilite de minister prin trei grupuri de lucru, constituite la nivel de specialişti, din aleşi locali şi parlamentari, precum şi societatea civilă.

"Toate aceste grupuri de lucru elaborează criteriile, care, odată definite, să fie introduse într-un sistem matematic şi care să ne dea una sau două sau trei variante posibile de configuraţie a regiunilor, din care să alegem neuitând obiectivul esenţial al acestui proces, adică dezvoltarea echilibrată a acestei ţări", a afirmat Dragnea.

Totodată, ministrul a arătat că nu se va începe reforma regionalizării nici prin desfiinţarea de comune, pentru că aceasta "va speria populaţia", ci după 2014 se va încerca o stimulare a formării unor asocieri de trei-patru comune.

El a spus că şi în această situaţie se poate merge pe rămânerea în clădirile actuale ale primăriilor de comune ale unor funcţionari care să deservească populaţia, iar în centrul asocierii de comune să fie mutate numai anumite atribuţii ale primarilor actuali. Dragnea a spus şi că se poate merge pe formula alegerii unui singur primar al asocierii de comune, secondat de viceprimari aferenţi fiecărei comune actuale.

"O asemenea organizare administrativă, dacă nu este comunicată cum trebuie, nu va avea suport public. Ce nu are suport public, va fi un eşec", a subliniat Dragnea.

Ministrul a mai spus că, dacă reforma regionalizării nu va fi finalizată în 2013, o altă nouă oportunitate va fi abia în 2020, deoarece trebuie corelată cu acreditarea la Comisia Europeană a programelor operaţionale, strategiilor şi instituţiilor aferente absorbţiei fondurilor europene pe exerciţiul financiar multianual 2014-2020. El a spus că de la Bruxelles există semnale că regionalizarea trebuie făcută anul acesta sau amânată peste şapte ani.

Dragnea a mai argumentat că actuala împărţire a regiunilor de dezvoltare este pe criteriu statistic şi a favorizat clientelismul şi politizarea alocării resurselor financiare. El a spus că modelul cu instituţia regiunii ca nivel suplimentar între Guvern şi administraţia judeţeană este cel optim pentru a asigura un echilibru între nevoia de a genera şi derula proiecte de dezvoltare de anvergură şi cea de a ţine un contact strâns cu comunităţile locale, asigurat în prezent de judeţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici