Dreapta Unită cere Avocatului Poporului să atace, de urgenţă, la CCR ordonanţa comasării alegerilor

Liderii alianţei Dreapta Unită, Cătălin Drulă, Ludovic Orban şi Eugen Tomac, sesizează Avocatul Poporului pe ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare şi locale, ordonanţă prin care „Guvernul Ciolacu încalcă numeroase principii democratice şi constituţionale”.

206 afișări
Imaginea articolului Dreapta Unită cere Avocatului Poporului să atace, de urgenţă, la CCR ordonanţa comasării alegerilor

Dreapta Unită cere Avocatului Poporului să atace, de urgenţă, la CCR ordonanţa comasării alegerilor

„Liderii alianţei Dreapta Unită, Cătălin Drulă, Ludovic Orban şi Eugen Tomac, sesizează Avocatul Poporului pe ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare şi locale, ordonanţă prin care Guvernul Ciolacu încalcă numeroase principii democratice şi constituţionale doar pentru ca PSD şi PNL să-şi asigure supravieţuirea la putere şi la robinetul banilor publici. Solicităm Avocatului Poporului să atace, fără întârziere, ordonanţa adoptată vineri de Guvernul PSD-PNL, dat fiind că Avocatul Poporului este singura instituţie care poate întreprinde, în acest moment, demersul la Curtea Constituţională”, potrivit unui comunicat de presă.

„Peste 30 de pagini de argumente de neconstituţionalitate, asta am adus, astăzi, Avocatului Poporului pe ordonanţa dată de Guvernul Ciolacu pentru comasarea alegerilor. Sunt încălcate articole din Constituţie, decizii mai vechi ale Curţii Constituţionale şi recomandările Comisiei de la Veneţia privind legislaţia electorală. Ciolacu, Ciucă şi Iohannis calcă în picioare democraţia românească şi drepturile cetăţenilor, doar pentru a rămâne la putere, ei şi oamenii lor, mufaţi la banul public. Cer Avocatului Poporului să atace, de urgenţă, la CCR ordonanţa comasării alegerilor, nu are nicio scuză să nu o facă. Practic, i-am scris noi întreaga sesizare, trebuie doar să o depună”, declară Cătălin Drulă, preşedintele USR.

Potrivit comunicatului, OUG 21/2024 pentru comasarea alegerilor europarlamentare şi locale „modifică elemente esenţiale în ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor şi mandatele aleşilor locali, cu doar trei luni înainte de data propriu-zisă a scrutinului, ceea ce contravine flagrant standardelor constituţionale, dar şi internaţionale”.

Mai mult, susţin liderii USR, PMP şi FD, perioada electorală (în care se încadrează strângerea de semnături de susţinere) începe pe 12 martie, ceea ce înseamnă că ordonanţa a fost adoptată de Guvernul PSD-PNL cu doar trei zile înainte.

„Trebuie să readucem aminte oamenilor, totuşi, că Partidul Naţional Liberal este cel care a interzis traseismul politic pentru aleşii locali, în 2006, nu când era în opoziţie, ci când era la putere. Iar, astăzi, a ajuns să relegalizeze traseismul politic, deşi, în 2014, când Guvernul Ponta a emis OUG 55 pentru a permite migraţia politică în pragul alegerilor prezidenţiale, PNL-iştii au fost cei care au atacat la CCR OUG 55, pe cale parlamentară, iar aceasta a fost declarată neconstituţională. Este bezna minţii ceea ce se întâmplă cu cei care poartă ilegitim acest nobil blazon al PNL, au ajuns cârpe de şters pantofii pentru PSD-işti, au ajuns culegători de scame de pe sacourile lui Ciolacu şi ale baronilor roşii. Cerem sesizarea CCR de către Avocatul Poporului acum asupra acestei ordonanţe de urgenţă, pentru ca să nu producă efecte neconstituţionale iremediabile asupra scrutinului electoral din 9 iunie”, afirmă Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei.

„PSD şi PNL au pus în aplicare un sistem discriminatoriu, care îngrădeşte procesul electoral. A scoate din secţiile de votare un partid cu reprezentare europeană pentru a pune în loc organizaţiile aparţinând minorităţilor naţionale, care nu au participat la alegerile europarlamentare şi nu au reprezentanţi de drept în legislativul european, este un atac la adresa democraţiei. Considerăm că partidele politice parlamentare europene trebuie să beneficieze de condiţii egale în procesul electoral, fără nicio îngrădire sau interferenţă. Este încă o dovadă a faptului că PMP este cel mai hărţuit partid de către Partidul Comasat Român. Vom sesiza toate instituţiile internaţionale cu privire la acest abuz fără precedent. Au ciuntit democraţia pentru propriul interes”, precizează Eugen Tomac, preşedintele PMP.

Cei trei politicieni apreciază că OUG-ul privind comasarea alegerilor încalcă mai multe prevederi constituţionale, printre care cele referitoare la egalitatea în drepturi, dreptul de vot şi dreptul de a fi ales, dar şi mai multe decizii precedente ale Curţii Constituţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici