Editorial Cristian Tudor Popescu: Dacă e Boc, e şoc

Am fost în situaţia să refuz invitaţia d-lui Cătălin Striblea de a participa la interviul cu premierul Emil Boc, la Realitatea TV, pentru că nu sunt funcţional ca jurnalist pentru o perioadă. Căzându-mi însă sub ochi ultima parte a interviului de aseară, am regretat că n-am fost în direct ca să spun ce scriu acum.

1185 afișări
Imaginea articolului Editorial Cristian Tudor Popescu: Dacă e Boc, e şoc

Editorial Cristian Tudor Popescu: Dacă e Boc, e şoc (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)

Dl. Boc a debitat o banalitate. O frază standard pentru un şef de partid şi de guvern: "Dacă Mironescu (secretarul general al MAI cercetat penal) era un protejat al regimului, cum spuneţi dvs, n-ar fi făcut obiectul unei anchete penale. Nimeni nu e mai presus de lege". Procedeul logic se numeşte reductio ad absurdum, reducere la absurd - pentru a demonstra că un lucru nu este adevărat presupunem că ar fi adevărat (ceea ce nu înseamnă nicidecum că este) şi dacă din această presupunere rezultă ceva absurd, atunci quod erat demonstrandum, rămâne că lucrul nu poate fi decât neadevărat. Ca să demonstreze că Mironescu nu beneficiază de protecţie, E. Boc a presupus că ar beneficia, dar atunci acesta n-ar fi fost supus anchetei penale, ceea ce este absurd, întrucât în clipa de faţă este supus anchetei penale. Asta-i tot. Aceste fraze ale premierului nu reflectă nici pe departe ghemul de şerpi din PDL, sunt formale, deductive, nu conţin nicio informaţie, cu atât mai puţin una şocantă.

Dar, plecând de la ele, realizatorii emisiunii au titrat pe ecran Declaraţie şoc a premierului: "Dacă Mironescu era un protejat al regimului, atunci n-ar fi făcut obiectul unei anchete penale". Aceeaşi frază, cu detonatorul Declaraţie şoc în faţă, împinge gândul telespectatorului către un sens abuziv, dar nebanal: există protejaţi ai regimului, care nu sunt supuşi anchetelor penale, dar Mironescu nu se numără printre ei, de aceea e anchetat. Dl Boc sesizează "burtiera" de pe ecran şi revine cu explicaţii excluzând sensul de mai sus: "Domnule Striblea, n-am vrut să spun decât că nimeni nu e mai presus de lege. Vă rog să scoateţi titrajul de pe ecran pentru că nu reprezintă ceea ce vreau eu să spun".

Citeşte continuarea editorialului lui Cristian Tudor Popescu pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici