Editorial Cristian Tudor Popescu: Pompous ass, inventarul moale şi şocâtele înaripat

Anatol Baconschi a făcut pe vremuri o excepţională antologie de poezie a secolului XX, pe care am răscitit-o până la jerpelire. Literatura bună îmi înmoaie sufletul, aşa că m-am uitat cu toată bunăvoinţa la fiul lui A.E. Baconschi, nu numai pentru că un român, ministru de Externe, vorbea în faţa "cotoşmanilor" superputernici şi deloc îngăduitori ai Trilateralei Washington-Paris-Tokyo.

994 afișări
Imaginea articolului Editorial Cristian Tudor Popescu: Pompous ass, inventarul moale şi şocâtele înaripat

Cristian Tudor Popescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Am încremenit. Era prima dată când luam contact cu discursul lemnos al acestui domn, de un anticomunism rigid şi anacronic, rostit într-o engleză constipată pentru un şef al diplomaţiei. A fost singurul vorbitor tratat cu o tăcere nepăsătoare, fără aplauze, jenantă pentru mine. Nu şi pentru el.

T. Baconschi a făcut apoi de nenumărate ori proba imposturii sale agresive, ajungând până la ameninţări de gang adresate Franţei şi Germaniei, asezonate cu complimente linguale pentru colega lui intelectuală Elena Udrea şi promisiuni de a găbji voturi prin corespondenţă pentru PDL, aşa cum a făcut la Paris. Am infinit mai mult respect pentru orice protestatar amărât care îşi agită mica lui pancartă meşterită în casă, cu greşeli gramaticale, decât pentru acest pompous ass, cur pictat, arivist de doi bani, demn reprezentant al mahalalei intelectuale.

Cazul lui este însă simptomatic pentru boala Băsescu - Boc. În loc să fie numit la Externe tânărul şi înzestratul diplomat profesionist Bogdan Aurescu, artizanul victoriei României în conflictul cu Ucraina pentru platoul continental al Mării Negre, a fost înscăunat în ultimul moment Baconschi, din ordinul lui Băsescu, fără ca PDL să aibă vreun cuvânt de spus. Puţin i-a păsat lui T. Băsescu că diletantul îngâmfat urma să nenorocească politica externă a României uneori mai rău decât el însuşi - ca împuitor fruntaş de voturi, Baconschi trebuia răsplătit.

Citeşte continuarea materialului pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici