Europarlamentar: De 11 ani îndeplinim criteriile pentru Schengen. Motivele sunt politice

Schengen-ul nu a fost niciodată legat de tema migraţiei, ci de capacitatea României de a apăra graniţele externe ale Uniunii Europene, iar de 11 ani este clar că ţara noastră îndeplineşte toate criteriile pentru aderare, spune europarlamentarul Corina Creţu.

3124 afișări
Imaginea articolului Europarlamentar: De 11 ani îndeplinim criteriile pentru Schengen. Motivele sunt politice

„Cred că se putea face mai mult, chiar înainte de 8 decembrie, când am primit această palmă. Schengen-ul nu a fost niciodată legat de tema migraţiei, ci de capacitatea României de a apăra graniţele externe ale Uniunii Europene, iar de 11 ani este clar că noi îndeplinim toate criteriile pentru aderarea la Schengen şi întotdeauna au fost motive politice. De data aceasta, Austria are un cancelar căruia îi e frică să nu îşi piardă puterea şi a folosit această temă pentru a fi împotriva României în Consiliul JAI. Există migraţiune ilegală, dar ea, în cea mai mare parte, nu este în România, iar cancelarul austriac poate fi foarte uşor contracarat de cifrele reale”, a spus, la Aleph News, europarlamentarul Corina Creţu.

Aceasta precizează că ceea ce s-a întâmplat cu România a fost o totală lipsă de solidaritate şi crede că ar trebui să fim „un pic mai fermi”.

„Facem tot ce putem, facem sacrificii în acest război, zi de zi arătăm că îi putem apăra pe cei care vin din Ucraina, din război, deci un flux migratoriu dar care este legal şi nu despre acesta vorbeşte cancelarul Nemmaher. Intrarea în Schengen a României ar avea beneficii pentru întreaga Uniune Europeană. Nu e vorba doar de România şi Bulgaria”, a mai spus Creţu.

Potrivit europarlamentarului român, primul ministru suedez a prezentat priorităţile şi a spus că dacă Austria şi Olanda îşi schimbă părerea va pune pe ordinea de zi aderarea României la Schengen.

„Dacă nu sunt negocieri cu aceste două ţări de a schimba părerea, chiar nu are sens să se pună pe ordinea de zi, pentru că nu are sens o nouă umilire a ţării noastre. Dar noi trebuie să venim cu argumentele privind avantajul intrării noastre în Schengen şi avantajul pentru întreaga Uniune Europeană, atât pentru libera circulaţie, pentru conectarea rutieră, pentru transport, IMM-uri, turism şi aşa mai departe. Cred că este momentul în care, într-adevăr, la nivel de background al diplomaţiei... până la urmă s-a retrimis şi ambasadorul României în Austria. Ar fi însemnat că această retrimitere să vină totuşi cu un rezultat concret şi vizibil de normalizare a relaţiilor dintre România şi Austria şi acest rezultat noi nu îl vedem”, a mai spus Corina Creţu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici