Europarlamentarii români cer adoptarea petiţiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen

Europarlamentarii români cer invalidarea veto-ului Austriei şi sancţionarea unui eventual nou refuz. Ei solicită Parlamentului European să intervină în procesul deschis la CJUE împotriva Consiliului UE.

184 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarii români cer adoptarea petiţiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen

Europarlamentarii români cer adoptarea petiţiei pentru aderarea României la spaţiul Schengen

„Parlamentul European trebuie să susţină România la CJUE! Acesta a fost mesajul pe care l-am transmis, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, în cadrul dezbaterii propunerii de Rezoluţie referitoare la aderarea la spaţiul Schengen. Un document ce a fost elaborat la solicitarea societăţii civile româneşti. Textul Rezoluţiei cuprinde un alineat esenţial. Le mulţumesc tututor colegilor europarlamentari care au susţinut amendamentul propus de Preşedintele Băsescu, solicitând Parlamentului European să intervină în procesul pe care eu l-am deschis la CJUE împotriva Consiliului UE”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.

Liderul PMP afirmă că „neacceptarea României în spaţiul de liberă circulaţie a Uniunii Europene este o ilegalitate ce trebuie corectată”.

„Rezoluţia pe care o vom vota este un document cu valoare istorică, este primul pas spre normalitate, spre revendicarea unui drept ce ni se cuvine de peste un deceniu. Mesajul celor peste 50 de mii de români care au semnat Petiţia <România merită în Schengen> nu a rămas fără ecou. În mod sigur vom reuşi să ne facem singuri dreptate acolo unde Guvernul nu a fost în stare. România va fi în Schengen”, încheie europarlamentarul PMP.

La rândul său, eurodeputatul PSD Victor Negrescu spune că „românii nu mai pot aştepta după mofturile politicienilor de dreapta de la Viena”.

„Am solicitat, în plenul Parlamentului European, invalidarea juridică a veto-ului Austriei, compensarea financiară a blocajului şi sancţionarea unui eventual nou refuz privind aderarea României la spaţiul Schengen, aşa cum se întâmplă în situaţia în care un stat membru încalcă legislaţia europeană. Rezoluţia legislativului european explică foarte clar de ce veto-ul de anul trecut încalcă drepturile cetăţeneşti şi legislaţia europeană. Prin amendamentele noastre arătăm impactul negativ asupra mediului şi pieţei interne, subliniem discriminările create şi solicităm aderarea până la finalul anului a României la spaţiul Schengen. Costurile blocajului trebuie compensate. Cei vinovaţi trebuie să plătească. Această rezoluţie preia inclusiv argumentele petiţiei #RomâniaCereSchengen din 2015, pe care am iniţiat-o şi care a fost susţinută atunci de peste 50.000 de persoane şi de Parlamentul European. Şi iată, am cerut încă o dată acest drept în plen solicitând Comisiei şi Parlamentului European să apere Uniunea Europeană inclusiv prin atacarea veto-ului Austriei în instanţă. Acum, ori niciodată”, declară Negrescu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici