Fostul consilier prezidenţial Eckstein Kovacs: Susţinerea declanşării alegerilor anticipate poate fi luată de CRU al UDMR

Fostul consilier prezidenţial Eckstein Kovacs Peter spune că susţinerea declanşării alegerilor anticipate poate fi luată de CRU al UDMR, care s-ar putea întruni pentru a dezbate această teme, însă declanşarea alegerilor anticipate implică "proceduri şi termene", el fiind sceptic în această privinţă.

153 afișări
Imaginea articolului Fostul consilier prezidenţial Eckstein Kovacs: Susţinerea declanşării alegerilor anticipate poate fi luată de CRU al UDMR

Eckstein Kovacs (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Fostul consilier prezidenţial Eckstein Kovacs Peter s-a declarat sceptic în ceea ce priveşte declanşarea unor alegeri anticipate şi a spus că o astfel de idee reprezintă "o fumigenă" a unor membri din conducerea UDMR.

Eckstein, membru al Cercului Liberal din UDMR, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că declanşarea unor alegeri anticipate implică "proceduri şi termene", dar depinde şi de interesul parlamentarilor, care nu vor fi dispuşi să îşi încheie mandatul cu câteva luni înainte de termen.

"Sunt sceptic în ceea ce priveşte posibilitatea declanşării unor alegeri anticipate. Trebuie un consens politic, sunt termene şi proceduri şi sunt şi interesele parlamentarilor care nu sunt fericiţi să îşi încheie mandatul înainte de termen şi să nu beneficieze de vacanţa parlamentară de vară. Nu văd care este miza foarte mare a unor alegeri anticipate. Cred că această idee lansată este o fumigenă a unora din conducerea UDMR", a spus Eckstein Kovacs Peter.

Fostul senator UDMR a adăugat că în cadrul Uniunii o decizie privind susţinerea declanşării alegerilor anticipate poate fi luată de Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), care s-ar putea întruni în vederea dezbaterii acestei teme.

UDMR va analiza săptămâna viitoare, în cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate, procedură care ar mai "linişti vocea străzii" şi ar asigura un consens cu opoziţia, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely.

Borbely a arătat că, având în vedere situaţia socio-politică actuală şi luând în considerare decizia Curţii Constituţionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate să fie supusă unei analize foarte serioase.

"Comasarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale cu cele parlamentare este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională, admiţând astfel sesizarea USL.

USL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentanţii Uniunii menţionând că cer CC "o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie".

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat atunci că decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea comasării alegerilor "determină foarte clar că alegerile locale vor avea loc în prima duminică a lunii iunie", iar parlamentarele vor fi "la timp".

În schimb, fostul preşedinte al UDMR, vicepremierul Marko Bela, a arătat că alegerile locale trebuie organizate în termenul prevăzut iniţial, dacă motivaţia deciziei Curţii Constituţionale se referă la data acestor alegeri, urmând ca partidele să se consulte pentru a stabili data alegerilor parlamentare, respectiv pentru luna noiembrie sau mai devreme.

Înainte de decizia Curţii Constituţionale, liderii coaliţiei au avut o şedinţă în care au concluzionat că nu pot fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, pe considerentul că o astfel de procedură, dacă ar fi iniţiată, nu ar putea fi încheiată decât în luna septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici