Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, propune revizuirea Constituţiei

Deputatul liberal Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, propune un proiect de revizuire a Constituţiei, care presupune desfiinţarea funcţiei de preşedinte al ţării, un Guvern cu maxim 15 ministere, limitarea serviciilor secrete la trei şi un Parlament cu 200 de membri.

150 afișări
Imaginea articolului Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, propune revizuirea Constituţiei

Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, propune revizuirea Constituţiei (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Tudor Chiuariu a lansat, miercuri, în dezbatere publică proiectul său pentru revizuirea Constituţiei, intitulat "Constituţia Libertăţii". Proiectul va fi supus spre dezbatere Biroului Politic, Delegaţiei Permanente şi Congresului Partidului Naţional Liberal.

Potrivit iniţiatorului proiectul de revizuire priveşte în egală măsură Parlamentul, dar şi "Preşedinţia - devenită un guvern paralel, pe lângă care colcăie grupuri de interese dubioase şi un buget de campanie nelimitat pentru politicianul care e, temporar, preşedinte; Guvernul - practic nelimitat astăzi în vreun fel în abuzul pârghiilor legislative sau în cheltuirea banului public; ministerele şi agenţiile - înfiinţate pentru persoane din clientela politică şi nu pentru a oferi servicii publice; administraţiile locale - în cazul cărora abuzul s-a ascuns sub haina acceptabilă a autonomiei locale".

"1990 a fost primul an al libertăţii. Generaţia '90 e generaţia libertăţii, e prima generaţie care s-a format în libertate. Pentru a-şi valorifica pe deplin potenţialul, generaţia '90 are nevoie de o nouă Constituţie, desprinsă de trecut. E nevoie de un moment 1990 în ordinea noastră constituţională. Avem nevoie de o Constituţie a Libertăţii. Trebuie să avem acum curajul de a merge până la capăt. Constituţia anului 2010 trebuie să dea răspunsuri adecvate problemelor unei societăţi libere, în plină transformare, europeană, capitalistă, dinamică, deschisă spre diversitate", notează în preambulul proiectului iniţiatorul.

Liberalul subliniază faptul că prima Constituţie postdecembristă "a fost scrisă pentru Ion Iliescu", "a doua pentru Adrian Năstase". "Trebuie să evităm ca a treia Constituţie să fie scrisă pentru Traian Băsescu, sau pentru moştenitorii săi politici - Boc, Udrea, EBA", spune Tudor Chiuariu.

Potrivit acestuia, faptul că a ajuns să propună modificări în privinţa tuturor instituţiilor şi procedurilor, e pentru că ele nu funcţionează.

"Nu funcţionează în sensul de a face viaţa românului obişnuit mai simplă, şi nu mai complicată. Referendumul din noiembrie 2009 e doar o parte a nemulţumirii faţă de modul cum funcţionează instituţiile publice, speculată abil în scopuri electorale înguste de preşedintele în funcţie. Proiectul meu urmăreşte să înlăture cauzele, nu să se oprească la a trata superficial unele dintre efecte. De aceea poate fi caracterizat de atitudinea «curajul de a merge până la capăt»", spune sursa citată.

În opinia deputatului, ar fi o greşeală că credem că reducerea numărului de parlamentari ar putea conduce, singură, la o mai bună guvernare.

"Reducerea risipei şi corupţiei în sectorul public priveşte într-o mică măsură Parlamentul. Pentru că risipa şi corupţia apar în special acolo unde se iau deciziile, în Executiv", arată Chiuariu.

Proiectul lui Tudor Chiuariu presupune desfiinţarea funcţiei de Preşedinte; limitarea numărului serviciilor secrete la trei; un Guvern cu maxim 15 ministere; un Parlament cu maxim 200 de membri şi cu două Camere cu atribuţii diferite; instituţionalizarea opoziţiei parlamentare; obligativitatea dezbaterii publice prealabile actelor legislative şi controlul mai strict asupra executivului, prin moţiuni şi prin controlul de constituţionalitate parlamentar al ordonanţelor; depolitizarea şi reforma justiţiei, prin schimbarea modului de numire în funcţiile de conducere; reforma Consiliului Superior al Magistraturii, interdicţia ca organizarea judiciară să facă obiectul ordonanţelor sau ordonanţelor de urgenţă, un buget minim alocat justiţiei; o Curte Constituţională mai eficientă, mai tânără, mai experimentată, cu garanţii sporite de independenţă; reforma administrativă: crearea regiunilor, funcţia publică neutră şi profesionistă, separarea clară dintre nivelul funcţiilor politice şi nivelul funcţiilor publice; reforma morală - principiul lustraţiei, principiu constituţional: ofiţerii şi colaboratorii fostei Securităţi, precum şi foştii membri ai PCR care au deţinut funcţii de conducere în partid, nu pot ocupa niciuna dintre funcţiile reglementate de Constituţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici