Frunda: Presuspendarea e un fenomen curent, problemele se vor rezolva, nu ştiu dacă în termen

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda spune că presuspendarea în cazul unor programe europene e un fenomen curent în toate ţările UE, însă se declară îngrijorat de posibilitatea ca aspectele care au dus la presuspendare să nu fie rezolvate în termenul fixat de două luni.

286 afișări
Imaginea articolului Frunda: Presuspendarea e un fenomen curent, problemele se vor rezolva, nu ştiu dacă în termen

Gyorgy Frunda (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

Frunda a declarat sâmbătă că presuspendarea este un fenomen curent în toate ţările Uniunii Europene, spunând că nu ştie dacă au existat două sau trei ţări membre care să nu se fi confruntat cu această măsură din partea Comisiei Europene.

"Presuspendarea a existat, e un fenomen curent, are rol de prevenţie şi de corijare a greşelilor. Nu înseamnă că s-a falsificat ceva, înseamnă că s-a greşit aplicarea, uneori cu bună-credinţă. Şi din cele 27 de ţări (membre UE - n.r.), nu ştiu dacă există două-trei unde să nu fi existat o asemenea problemă. În foarte multe ţări a fost treaba aceasta şi de aceea e presuspendarea - că îţi acord un termen până la care să rezolvi problema", a spus Frunda, adăugând că "nu e nicio problemă" că nu mai vin banii europeni în această perioadă.

El a spus că este îngrijorat, însă, de posibilitatea ca problemele care au dus la presuspendare să nu fie rezolvate în termenul fixat de două luni.

"Rezolvă-ţi problema şi în luna a treia vin sumele pentru cele două luni (anterioare - n.r.), nu e o problemă. Eu am probleme cu cele două luni, pentru că e o perioadă electorală, iar accentele se pun pe altele. Dar sunt convins că problemele acestea se vor rezolva - şi fac abstracţie de partidul care conduce ţara. Cred că fiecare partid care ajunge la guvernare trebuie să aibă un program clar în acest sens şi trebuie să ajungi la un minim acceptat la nivel naţional, sub care să nu scazi, pentru ca să vină banii în România, în interes naţional, în interes comun. Acesta într-adevăr e interes naţional", a spus el.

Întrebat dacă crede că se vor rezolva în cele două luni problemele pentru care s-a decis presuspendarea, Frunda a spus că totul depinde de cât de repede se va forma un nou Guvern.

"Nu, nu cred. Nu ştiu. Depinde când vom avea ... Eu cred că vom avea un nou Guvern pe la mijlocul lui decembrie, cred că ianuarie va fi o lună de foc, nu va fi liniştită şi se va lucra din plin. Dar cred că oamenii care vor câştiga alegerile lucrează deja, din câte ştiu eu, pe aceste probleme, la ministerul de resort", a afirmat Frunda.

CE a informat joi autorităţile române că a decis să presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE, respectiv "Transport", "Regional" şi "Creşterea competitivităţii economice", România având la dispoziţie două luni pentru remedierea deficienţelor.

CE precizează că măsurile adoptate fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităţilor de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicând aceleaşi norme şi standarde pentru toate statele membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici