Funar cere Curţii de Conturi să verifice cum a achiziţionat INS softul pentru euroalegeri

Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, îi cere preşedintelui Curţii de Conturi să dispună verificarea modului în care Institutul Naţional de Statistică (INS) a achiţionat soft-ul pentru centralizarea voturilor la euroalegeri şi să impute aceste sume pe care le consideră "rispite ilegal".

1 afișare
Imaginea articolului Funar cere Curţii de Conturi să verifice cum a achiziţionat INS softul pentru euroalegeri

Funar cere Curţii de Conturi să verifice cum a achiziţionat INS softul pentru euroalegeri

Într-o scrisoare adresată, miercuri, preşedintelui Curţii de Conturi, Dan Drosu Şaguna, liderul senatorilor PRM menţionează că sumele ce trebuie să fie imputate privesc achiziţionarea de programe de calculator folosite în alegerile organizate în perioada 2004-2007. Funar cere să fie imputate „sumele risipite ilegal, din bani publici, pe aşa-zise programe de calculator folosite pentru fraudarea alegerilor”.

Funar susţine că, pentru alegerea europarlamentarilor români, INS ar fi încălcat legea şi ar fi achiziţionat ilegal, „aşa-zisul program de calculator” de la S.C. Net Consulting SRL Bucureşti, pentru suma de 230.000 euro, fără TVA.

Senatorul PRM, care este şi reprezentantul acestei formaţiuni politice în Biroul Electoral Central, afirmă că INS a organizat „ilegal”, o licitaţie publică deschisă. Aşa cum arată senatorul, caietul de sarcini a fost vândut la 14 firme, iar la licitaţia publică s-a prezentat numai S.C. Net Consulting SRL Bucureşti.

Funar arată că, încălcându-se prevederile legale, comisia de licitaţie de la Institutul Naţional de Statistică a declarat câştigătoare a licitaţiei publice pe S.C. Net Consulting SRL Bucureşti.

Potrivit lui Gheorghe Funar, reprezentantul Ministerului Economiei şi Finanţelor, prezent la această licitaţie a consemnat, în scris, că nu au fost respectate prevederile legale şi, ca urmare, încheierea unui contract între INS şi S.C. Net Consulting SRL Bucureşti este nulă de drept.

”Ca urmare, am aflat că până în ziua de 16 octombrie nu a fost semnat acest contract, iar în mod legal nu poate fi încheiat”, se mai arată în solicitarea adresată Curţii de Conturi.

Funar susţine, de asemenea, că la alegerile generale din 2004, la referendumul din 19 mai 2007 şi la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 noiembrie 2007, au fost încălcate prevederile legale care stabilesc că Autoritatea Electorală Permanentă achiziţionează, prin licitaţie publică, programul de calculator.

La toate aceste alegeri, afirmă senatorul PRM, Guvernul României nu ar fi alocat, în mod deliberat, Autorităţii Electorale Permanente fondurile necesare pentru aceste achiziţii.

În documentul citat se menţionează că Institutul Naţional de Statistică a achiziţionat, „încălcându-se flagrant Legea nr. 373/2004 şi fără a avea nici un temei legal”, prin încredinţare directă, „în baza anumitor relaţii şi altele”, de la S.C. Net. Consulting SRL Bucureşti, programele de calculator „care au fost folosite pentru fraudarea rezultatelor alegerilor”.

„Se ştie că, la alegerile prezidenţiale şi parlamentare de la sfârşitul anului 2004, actualul Preşedinte al României, domnul Traian Băsescu a acuzat Institutul Naţional de Statistică şi S.C. Net Consulting SRL pentru fraudarea rezultatelor alegerilor, solicitând chiar arestarea făptaşilor şi a calculatoarelor”, se mai arată în solicitarea adresată preşedintelui Curţii de Conturi de liderul senatorilor PRM.

Potrivit lui Gheorghe Funar, „cei de la Institutul Naţional de Statistică”, care nu au fost verificaţi şi nici sancţionaţi „pentru încălcarea prevederilor legale” de Parchet sau de Curtea de Conturi, ar fi continuat „faptele ilicite” şi la Referendumul din 19 mai, când au achiziţionat din nou, prin încredinţare directă, programul de calculator de la aceeaşi companie S.C. Net Consulting SRL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici