Funar va sesiza CNCD privind legea votului uninominal

Secretarul general al PRM Gheorghe Funar va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu legea privind introducerea votului uninomal, care ar conţine mai multe prevederi discriminatorii privind candidaţii.

17 afișări
Imaginea articolului Funar va sesiza CNCD privind legea votului uninominal

Funar va sesiza CNCD privind legea votului uninominal (Imagine: Mediafax Foto)

Funar a declarat, vineri, că acest act normativ cuprinde o serie de aspecte discriminatorii referitoare la candidaţi, pentru care ar trebui aplicate amenzi.

"În lege sunt mai multe discriminări şi trebuie să vedem care este părerea CNCD despre acestea", a afirmat Funar.

El a explicat că există discriminare privind participarea la vot, "unii candidaţi, cu bani", având posibilitatea de a-şi depune candidatura pentru Parlament, iar alţii nu.

"Candidaţii partidelor sau alianţelor electorale, care sunt români, pot să îşi depună candidatura numai într-un singur colegiu uninominal. Prin excepţie, în lege se precizează că pot să îşi depună candidatura pentru Parlament şi candidaţi aparţinând minorităţilor naţionale în toate colegiile uninominale şi să strângă voturi de peste tot, din ţară şi străinătate, ceea ce este nefiresc", a subliniat senatorul PRM.

Gheorghe Funar a mai exemplificat cu alegerea conducărilor administraţiei publice locale, preşedinţii de consilii judeţene putând fi aleşi într-un singur tur de scrutin, faţă de primari, care au nevoie de două tururi.

Potrivit lui Funar, CNCD trebuie să analizeze aceste discriminări şi să aplice amenzi.

Guvernul a aprobat, miercuri, un set de zece hotărâri pentru organizarea la 1 iunie a primului tur al alegerilor locale, iar al doilea tur de scrutin la 15 iunie, fondurile alocate fiind de 66 milioane lei, dublu faţă de 2004.

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea senatorilor PRM şi PC faţă de Legea votului uninominal, judecătorii apreciind că legea este constituţională.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, la Stockholm, că a promulgat legea votului uninominal. Şeful statului a precizat că a trimis în ţară o copie a decretului de promulgare, pe fax, iar decretul original va ajunge, joi, prin curier, la Monitorul Oficial, pentru publicare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anunţat că Legea votului uninominal a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi, începând cu 1 iunie 2008, prin acest sistem de vot.

Guvernul va modifica hotărârea de guvern privind organizarea alegerilor locale pentru a permite alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a apreciat declaraţiile PSD pe această temă drept "o furtună într-un pahar cu apă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici