Gafiţa susţine că nu i s-a comunicat data la care să se prezinte la MAE

Ambasadorul României la Lisabona, Gabriel Gafiţa, a precizat, într-o declaraţie trimisă luni presei portugheze, că nu i s-a comunicat data la care să se prezinte la MAE pentru consultări.

31 afișări
Imaginea articolului Gafiţa susţine că nu i s-a comunicat data la care să se prezinte la MAE

Gafiţa susţine că nu i s-a comunicat data la care să se prezinte la MAE

"Ambasadorul României în Portugalia, Gabriel Gafiţa, găsit vinovat de colaborare cu fosta poliţie politică românească, Securitatea, spune că va face recurs la decizia Curţii de Apel din Bucureşti. Ca urmare a deciziei Justiţiei, Ministerul român al Afacerilor Externe l-a chemat pe ambasador pentru consultări, dar Gafiţa nu a fost încă informat în legătură cu data, potrivit propriei declaraţii transmise agenţiei de presă Lusa", scrie cotidianul OJE, în ediţia electronică.

"Oricum, decizia Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi atacată la instanţa supremă din România, ceea ce voi face după ce voi primi sentinţa detaliată", susţine Gafiţa, citat de OJE.

Potrivit sursei citate, ambasadorul român reiterează în declaraţia transmisă agenţiei Lusa că nu a colaborat niciodată cu Securitatea.

Potrivit OJE, în comentariul scris luni, Gafiţa susţine că decizia Curţii de Apel are ca bază "o selecţie parţială" a datelor din dosarul găsit în arhivele fostei Securităţi.

Potrivit diplomatului, CNSAS îl acuză că ar fi folosit un nume de cod, despre care susţine că a aflat abia în urmă cu doi ani, când şi-a citit dosarul.

"În acelaşi timp, CNSAS a ignorat celălalt dosar al meu, cel de persoană aflată sub urmărirea poliţiei secrete, aşa cum se arată în dosarul meu personal şi nu l-a prezentat instanţei, aşa cum a solicitat avocatul meu", susţine Gafiţa, citat de OJE.

Diplomatul susţine în nota transmisă presei portugheze că nu a fost audiat de instanţă şi că nu a putut răspunde acuzaţiilor CNSAS decât prin intermediul unor probe scrise.

"Din acest motiv, consider binevenită chemarea pentru consultări în problema respectivă, deoarece îmi permite să-mi prezint poziţia cel puţin în faţa ministrului meu, el însuşi fost magistrat", mai spune Gafiţa.

Gafiţa menţionează în declaraţia transmisă că nu a fost niciodată membru al Partidului Comunist Român şi că nu s-a bucurat niciodată de beneficii sau de funcţii publice înainte de 1989.

"Cariera mea publică şi diplomatică a început, cu adevărat, în 1990, când aveam 38 de ani", explică Gafiţa, care precizează că mandatul său de patru ani ca ambasador în Portugalia expiră la 30 noiembrie.

MAE analizează toate eventualele soluţii în privinţa ambasadorului român în Portugalia, printre care şi rechemarea acestuia de la post, dar o decizie nu va fi luată decât după consultări cu acesta. Purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu, a declarat, vineri, că ambasadorul român la Lisabona, Gabriel Gafiţa, va fi chemat la MAE pentru consultări după decizia Curţii de Apel care a stabilit , joi, că acesta a colaborat cu Securitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici