Geoană a propus şedinţe de guvern comune România-R.Moldova

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a sugerat, sâmbătă, premierului moldovean, Vlad Filat, la întâlnirea cu acesta, instituirea unui sistem de şedinte de guvern comune România-R.Moldova, opinând că o primă întâlnire ar putea avea loc la Iaşi, curând după alegerile prezidenţiale de la Bucureşti.

18 afișări
Imaginea articolului Geoană a propus şedinţe de guvern comune România-R.Moldova

Geoană a propus şedinte de guvern comune România-R.Moldova (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Indiferent de jocurile politice de la Bucureşti, vă asigur că Republica Moldova şi sprijinirea integrării sale europene rămân prioritatea absolută a politicii externe a României. Mă bucur că la Chişinău există o echipă modernă şi europeană, cu care să putem avea un dialog la nivelul pe care îl dorim", l-a asigurat Mircea Geoană pe premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, la întâlnirea pe care au avut-o, sâmbătă, la Bucureşti.

"Contaţi pe noi ca un partener sincer, care ştie ce are de făcut. Ne vom mişca repede şi corect", i-a răspuns premierul moldovean lui Geoană.

Mircea Geoană a afirmat că va sprijini prin toate mijloacele depăşirea momentului economic dificil prin care trece Republica Moldova şi relansarea relaţiilor comerciale cu ţara vecină.

"Valea Prutului este cea mai săracă regiune din România. Putem să facem multe lucruri împreună, pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv prin colaborarea între comunităţile locale şi regionale şi prin proiecte de refacere a infrastructurii, care să ne permită în primul rând să comunicam mult mai uşor", a spus preşedintele Senatului.

Acesta i-a sugerat premierului moldovean instituirea unui sistem de şedinte de guvern comune, aşa cum România are cu Ungaria, Italia sau Franţa, iar prima astfel de întâlnire ar putea avea loc la Iaşi, curând după alegerile prezidenţiale de la Bucureşti.

Premierul Filat a dat asigurări că guvernul moldovean are o abordare pragmatică şi un plan de priorităţi foarte clar. Primele analize privind necesitatile sunt deja în curs de finalizare, iar Chişinăul contează pe sprijinul Bucureştiului pentru expertiza tehnică, dar şi pentru susţinere internaţională.

"Ne bucurăm că am semnat acordul privind micul trafic de frontieră, e un pas mic, dar important spre libera circulaţie a moldovenilor în Europa. Republica Moldova este o ţară europeană, iar cetăţenii noştri trebuie să beneficieze de aceste valori", a declarat Vlad Filat.

Geoană a promis sprijin pentru obţinerea finanţărilor din partea instituţiilor internationale pentru Republica Moldova, pentru liberalizarea vizelor şi pentru obţinerea unei derogări de la UE privind garanţia de 500 de euro impusă în prezent cetăţenilor modoveni pentru a intra pe teritoriul Romaniei, ca parte a angajamentelor pe care ţara noastră trebuie să le respecte pentru a accede în spaţiul Schengen.

"L-am rugat pe primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, să identifice rapid şi un sediu pentru deschiderea unui nou consulat moldovean acolo. România va acţiona mai sofisticat în Occident, nu retoric, ca până acum, pentru a trezi suspiciuni, dar astfel încât să fim parte a jocului, nu să-l facă alţii peste capul nostru. Am discutat şi cu Adrian Severin, care susţine cu succes cauza Republicii Moldova în UE, am discutat asta şi la nivelul Parlamentului European, şi cu vicepreşedintele SUA Joe Biden şi chiar în cursul vizitei în China" a subliniat Geoană.

Premierul Filat s-a arătat încrezător că şi problema transnistreană îşi poate găsi o rezolvare, fără costuri foarte mari şi într-un viitor destul de apropiat, o dată ce Republica Moldova va cunoaşte o dezvoltare economică şi o îmbunatăţire semnificativă a condiţiilor de trai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici