Geoană: Avem nevoie de un nou capitalism care preţuieşte piaţa liberă

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, vineri, la Geoagiu, că România are nevoie de un nou capitalism, care preţuieşte piaţa liberă, dar care "nu lasă îmbogăţirea excesivă şi polarizarea cumplită de acum să se mai dezvolte", adăugând că, dacă nu găsesc soluţii, politicienii vor fi "actori pasageri".

28 afișări
Imaginea articolului Geoană: Avem nevoie de un nou capitalism care preţuieşte piaţa liberă

Geoană: Avem nevoie de un nou capitalism care preţuieşte piaţa liberă (Imagine: Ştefan Birlodeanu/Mediafax Foto)

"Avem nevoie de un nou model de capitalism care preţuieşte piaţa liberă, dar care nu lasă îmbogăţirea excesivă şi polarizarea cumplită pe care o avem în societate să se mai dezvolte. Dacă nu vom găsi o soluţie, vom fi doar nişte actori pasageri la guvernare", a spus, la Şcoala Politică a Tineretului Social-Democrat, Mircea Geoană, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Acesta a afirmat că dreapta politică "românească, europeană sau internaţională" este generatore de injustiţie socială şi de prosperitate falsă, "cum a fost şi cazul României în ultimii patru ani".

"Am avut senzaţia că o ducem bine, însă nu am dus-o aşa. Sau putem spune că am dus-o bine pe datorie şi iată că azi plătim cu toţii preţul unui eşec al dreptei româneşti şi internaţionale", a afirmat preşedintele PSD.

Mircea Geoană le-a spus participanţilor că promisiunea de prosperitate s-a îndeplinit în prea mică măsură în România.

"Încă o dată tranziţia şi modelul de democraţie şi de capitalism pe care le avem azi în România sunt o formă de capitalism al dreptei. Ceea ce a dus în România, Polonia şi Cehoslovacia Fondul Monetar şi Banca Mondială şi chiar Comisia Europeană a fost un capitalism de tip neoliberal, de tip conservator. Criza fundamentală prin care trece omenirea arată că această formă de capitalism de dreapta şi-a epuizat resursele", a adăugat Geoană, în opinia căruia cea mai mare provocare pentru social-democraţie este "curajul de a privi spre un nou sistem".

El a lansat un apel tinerilor din PSD care sunt numiţi în funcţii importante să fie atenţi la "dimensiunile de integritate în serviciul public şi guvernamental", deoarece "s-a ajuns la situaţii de corupţie patologică", aspect care ar trebui să dea de gândit tuturor partidelor politice.

Referitor la criza economică, Geoană a declarat că aceasta are cauze internaţionale, dar şi una internă, respectiv că România este o ţară în care este prea multă sărăcie, prea puţină clasă mijlocie, prea mulţi tineri care nu pot să îşi cumpere o casă.

"Este o ţară în continuare profund nedreaptă, iar anul 2009 trebuie să fie un an de schimbare", a afirmat liderul PSD, care a adăugat că sunt tot mai mulţi tineri care "încep să capete instincte şi deprinderi de stânga", obligaţia tineretului fiind "de a nu deveni o castă închisă în interiorul TSD, ci o cutie de rezonanţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici