Geoană: Când adăposteşti pe teritoriul tău elemente de scut antirachetă te supui la riscuri

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, joi, că adăpostirea pe teritoriul naţional a unor elemente de scut antirachetă echivalează cu supunerea la riscuri explicite din partea celor împotriva cărora s-a creat scutul respectiv.

16 afișări
Imaginea articolului Geoană: Când adăposteşti pe teritoriul tău elemente de scut antirachetă te supui la riscuri

Geoană: Când adăposteşti pe teritoriul tău elemente de scut antirachetă te supui la riscuri (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Sunt şi riscuri. În clipa în care adăposteşti astfel de elemente pe teritoriul naţional te expui şi la riscuri explicite din partea celor împotriva cărora se creează un astfel de scut", a spus Geoană.

El a arătat că decizia în acest sens este foarte importantă şi numai printr-o dezbatere publică sănătoasă şi informată, precum şi cu un vot democratic în Parlamentul naţional, se va ajunge la o decizie finală cu privire la acest subiect.

Geoană a spus că, în varianta iniţială de scut antirachetă, care urma să fie amplasat în Polonia şi Cehia, o porţiune mai redusă a teritoriului naţional era protejată de un astfel de scut, pe când în varianta actuală se pare că există o suprafaţă mai mare a teritoriului naţional care este protejată.

Preşedintele Senatului a afirmat că vestea privind scutul antirachetă nu este surprinzătoare.

"Este clar că, atunci când noua adminsitraţie americană a decis să nu continue proiectul iniţial de scut antirachetă în Polonia şi Cehia, o formă alternativă de protecţie în faţa unor eventuale atacuri cu rachete de lungă distanţă provenind din zone inamice trebuia înlocuit cu un alt sistem. Deci, nu este o surpriză", a arătat Geoană.

El a arătat că implicaţiile unei astfel de decizii sunt mari, iar obligaţiile României ca membru NATO şi de aliat privilegiat al SUA sunt la fel de mari.

"De aceea aşteptăm detaliile acestui proiect şi o dezbatere robustă şi democratică în jurul unei teme atât de importante", a mai spus Geoană.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, după şedinţa CSAT, că preşedintele SUA, Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, şeful statului precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici