Geoană: Dacă PSD nu era la guvernare, nu se mărea pensia

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, la Craiova, că dacă social-democraţii nu ar fi fost la guvernare, pensionarii nu ar fi beneficiat de majorarea pensiilor, iar categoriile sociale cu venituri mici ar fi avut salariile îngheţate pe tot parcursul crizei economice.

18 afișări
Imaginea articolului Geoană: Dacă PSD nu era la guvernare, nu se mărea pensia

Geoană: Dacă PSD nu era la guvernare, nu se mărea pensia (Imagine: Mediafax Foto)

"Au fost foarte multe voci care ne-au criticat şi m-au criticat pentru că o sumă din ceea ce am promis în campania electorală azi nu se aplică sută la sută. Mă adresez acum în principal pensionarilor României. Dacă PSD nu ar fi fost la guvernare astăzi şi cu prognozele economice pe care le avem, pot să vă asigur că nu ar fi avut loc nicio majorare de pensie şi nici introducerea pensiei minime garantate, pe care am promis-o celor care au muncit la CAP", a afirmat Geoană.

El a mai susţinut că salariile şi pensiile ar fi fost îngheţate pe tot parcursul crizei economice dacă social-democraţii nu ar fi făcut parte din Guvern.

"Dacă PSD nu era la guvernare şi nu insista pe aceste probleme sociale, pot să vă asigur că îngheţarea salariilor şi a pensiilor nu ar fi durat pe perioada a 2-3 luni, ci ar fi durat pe durata întregii crize economice, care deja antrenează România. Fără noi în Guvern, aceşti oameni ar fi fost fără aceste creşteri suplimentare", a mai spus Geoană.

Preşedintele Senatului susţine că măsurile sociale prinse în bugetul de stat reprezintă un "şanţ de apărare", înainte ca problemele economice să se acutize mai mult.

"Acestea au reprezentat un fel de şanţ de apărare, pe care în mod deliberat l-am pus, înainte ca lucrurile să se degradeze şi mai mult, inclusiv din punct de vedere al salariilor mai mici din România, pentru că, în absenţa acestei măsuri, în condiţiile contracţiei economice deosebit de severe la care asistăm şi în condiţiile unor cifre macroeconomice mult mai proaste decât ştiam noi de la guvernanţii din Guvernul precedent, am fi fost în situaţia să nu facem nimic", a mai spus Mircea Geoană.

Geoană: Nu simt în niciun fel că nu m-am ţinut de cuvânt

"Din punctul meu de vedere, nu simt în niciun fel că nu m-am ţinut de cuvânt, pentru că una era un calcul în perioada septembrie a anului trecut, când s-a finalizat oferta noastră de guvernare, în condiţiile în care creşterea economică era prognozată, oficial, la 6,5 la sută, iar deficitul oficial, anunţat de Guvernul precedent, era de 2,7 la sută, nu de 5,2 a sută", a spus Geoană.

Preşedintele PSD consideră că pe datele economice oficiale ale vechii guvernări s-au pierdut în jur de 10 miliarde de euro, bani cu care se putea susţine financiar oferta social-democraţilor.

"Între luna septembrie 2008 - februarie 2009, economia României şi bugetul României s-au comprimat, din cauza estimărilor prea optimiste şi din cauza performanţei extrem de slabe a vechiului Guvern, undeva spre 10 miliarde de euro. Este vorba de 10 miliarde de euro în minus faţă de momentul în care am făcut o ofertă onestă şi finanţabilă a ofertei noastre de guvernare", a mai spus Geoană.

El apreciază că, în ciuda imaginilor oferite de televiziuni, în care liderul PSD este prezentat din campania electorală cu promisiunile de guvernare ale social-democraţilor, "buna credinţă" nu poate fi pusă la îndoială.

"Se pot da la nesfârşit imagini la televizor cu Geoană sau cu altcineva în timpul campaniei electorale. Buna noastră credinţă nu poate fi pusă la îndoială, pentru că una e să ai 10 miliarde în plus şi alta e să ai 10 miliarde de euro în minus", a mai spus Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici