Geoană: Doar jucătorii mici pot specula în campanie vizita mea la Moscova

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a confirmat, vineri, al Braşov, că a fost în vizită neoficială la Moscova, precizând că modul "penibil" în care se încearcă specularea acestei vizite este condamnabil, pentru că numai "jucătorii mici" pot aduce aceste lucruri în campania electorală.

20 afișări
Imaginea articolului Geoană: Doar jucătorii mici pot specula în campanie vizita mea la Moscova

Geoană: Doar jucătorii mici pot specula în campanie vizita mea la Moscova (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Geoană a arătat că speculaţiile pe seama vizitei sale neoficiale la Moscova seamănă, într-un fel, cu atacul preşedintelui Traian Băsescu din 2004, când a spus că autorităţile franceze au venit la Bucureţi "să-şi ia tainul".

"Este exact acelaşi mod primitiv, needucat şi contraproductiv pe care actualul preşedinte îl aduce în politica externă", a spus Geoană.

"Modul penibil în care se încearcă specularea unui astfel de moment îl condamn, pentru că numai jucătorii mici şi care nu cunosc regula jocului internaţional pot să aducă într-o campanie un astfel de argument", a spus Geoană.

El a arătat că a primit o invitaţie oficială din partea omologului său, preşedintele Senatului Federaţiei Ruse, de a efectua o vizită la Moscova şi, după 6 decembrie, în condiţiile în care va fi ales preşedinte, va onora această vizită.

Geoană a evitat să spună cu cine s-a întâlnit şi ce a discutat la Moscova, precizând că a fost vorba despre contacte neoficiale, care "au pregătit acest moment politic care se prefigurează".

"Faptul că Traian Băsescu a paralizat relaţia cu vecinii noştri nu este o invitaţie la inacţiune din partea mea. Sunt în acest moment un om care are experienţă externă importantă, ştiu extrem de precis care este limita unui mandat, chiar neoficial, am făcut acest lucru cu consultarea instituţiilor care au prerogative, în principal ministerul de Externe şi vreau să desfid orice fel de provocare de a politiza o temă care este în interesul naţional", a spus Geoană.

El a precizat că a fost în vizite neoficiale în multe ţări ale lumii, enumerând SUA, Italia, Germania, Marea Britanie, Austria şi Franţa.

"Am fost, ca ambasador în America şi ministru de Externe, un ostaş al interesului naţional. Am ştiut şi ştiu că locul României aparţine de Occident, că alianţele noastre cu marile puteri ale democraţiilor occidentale reprezintă matca firească a poporului român", a adăugat Geoană.

El a arătat că interesul naţional impune României normalizarea relaţiilor cu vecinii.

"Suntem o ţară membră UE, NATO, cu baze militare americane. De aceea normalizarea relaţiilor cu vecinii şi îndreptarea modului primitiv în care actualul preşedinte a abordat relaţia cu ţări importante ca R. Moldova, Ucraina sau Rusia trebuie să înceteze", a subliniat Geoană.

El a menţionat că "Rusia lui Medvedev nu mai este URSS-ul lui Stalin" şi a apreciat că, dacă Obama merge în vizită la Moscova, nu există un motiv ca preşedintele României să nu procedeze similar.

"Dacă liderii euroepeni merg şi încearcă să dezvolte relaţii de parteneriat cu Rusia, nu văd motive ca România sau Polonia sau Bulgaria sau Cehia sau Slovacia - care au trăit sub jugul sovietic şi au un reflex antirusesc istoric - să nu procedeze în consecinţă", a adăugat Geoană.

Conform lui Geoană, faptul că relaţiile fragile ale României cu ţări importante şi că preşedintele României nu este primit nici la Washington, la Beijing, Moscova sau la Berlin denotă modul primitiv în care a făcut politică externă Traian Băsescu.

"Ceea ce a apărut ca un element neesenţial în 2004 - faptul că un preşedinte de ţară trebuie să aibă calificarea şi educaţia pentru politică externă - azi apare ca un element de prioritate", a spus Geoană.

El a exemplificat, precizând că, în relaţia cu Federaţia Rusă, România importă produse în valoare de patru miliarde de Euro şi exportă de 100 de milioane de Euro.

Geoană a adus, totodată, în discuţie şi relaţia României cu Ucraina.

"În loc să băgăm degetul în ochi ucrainenilor după victoria de la Haga şi să ne batem cu pumnii în piept că avem 9.000 de kilometri pătraţi de platou continental, nu ar fi mai normal să invităm Ucraina la exploatarea în comun a acestor resurse din platoul continental, împreună cu o firmă occidentală, americană sau britanică?", a spus Geoană.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la B1 TV, că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a fost la Moscova în luna aprilie fără a-l informa pe şeful CSAT, iar atunci când a spus că este bine că Geoană pleacă din CSAT avea în vedere "exact acest lucru".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat, joi, preşedintelui PSD, Mircea Geoană, să ofere explicaţii despre vizita din aprilie de la Moscova şi eventualul sprijin al Moscovei în campania electorală, precum şi despre motivul pentru care a păstrat tăcerea asupra acestei vizite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici