Geoană îi propune lui Băsescu un Pact Naţional pentru Educaţie

Preşedintele PSD Mircea Geoană i-a adresat, miercuri, preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare pe tema Pactului Naţional pentru Educaţie, propunând ca acest pact să fie susţinut de un acord politic, "asumat de pe poziţii egale, de către toţi semnatarii săi".

1 afișare
Imaginea articolului Geoană îi propune lui Băsescu un Pact Naţional pentru Educaţie

Geoană îi propune lui Băsescu un Pact Naţional pentru Educaţie

Scrisori similare au fost adresate liderilor partidelor parlamentare şi neparlamentare interesate de realizarea acestui pact.

"Partidul Social Democrat consideră că avem nevoie de o largă dezbatere naţională care să se desfăşoare într-un cadru neutru, la cel mai înalt nivel şi care să reunească toate partidele politice, preşedintele României şi primul ministru, alături de reprezentanţi ai societăţii civile", afirmă Geoană în document.

El mai arată că PSD consideră că principalul angajament pe care participanţii politici la Pactul Naţional pentru Educaţie trebuie să şi-l asume este ca toate guvernele României din următorii 10 ani să aloce un procent de minim 7% din PIB pentru educaţie şi cercetare.

Conform liderului PSD, partidul apreciază că raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniul educaţiei reprezintă o contribuţie utilă la definitivarea Strategiei Naţionale pentru Educaţie.

El propune ca Pactul Naţional pentru Educaţie să fie susţinut de un „Acord politic” asumat de pe poziţii egale, de către toţi semnatarii săi.

Pentru realizarea acestui “Acord politic”, Partidul Social Democrat propune crearea unui Grup de Acţiune format din reprezentanţi ai Preşedinţiei, Guvernului, partidelor politice, sindicatelor şi organizaţiilor profesionale specializate cu scopul clar de redactare a acestui plan de măsuri concrete, acest document reprezentând punctul de pornire al “Pactului Naţional pentru Educaţie”, alături de raportul Comisiei Prezidenţiale şi de strategiile individuale ale partidelor politice.

PSD propune Guvernului şi partidelor parlamentare introducerea, în premieră, pentru bugetul de stat pentru 2008, a bugetului multianual pentru educaţie şi cercetare-dezvoltare.

"Succesul proiectului Pactul Naţional pentru Educaţie va demonstra opiniei publice faptul că, în anul 2007, decidenţii politici din România sunt capabili să depăşească orgoliile politice şi să lucreze împreună pentru a asigura un sistem de învăţământ coerent şi corect finanţat", susţine Geoană.

Liderul PSD consideră că propunerea şefului statului de stabilire a educaţiei drept prioritate naţională nu intră în conflict cu "nevoia de solidaritate între generaţii".

"Pensionarii au contribuit deja la bugetul ţării în perioada în care au muncit şi sunt implicaţi în educaţia copiilor noştri. Sunt cei care ne duc copiii la şcoală în fiecare dimineaţă, le dau «cei şapte ani de acasă» şi merită, cu siguranţă, o viaţă mai bună", spune Geoană, referindu-se la legea de majorare a pensiilor, iniţiată de PSD şi aflată la Preşedinţie pentru promulgare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici