Geoană: Întâlnirea de la Cotroceni este un joc de imagine, soluţia pentru ANI este în Parlament

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN al PSD, că soluţia pentru deblocarea activităţii ANI este în Parlament, consultările iniţiate de către preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni fiind doar un joc de imagine.

25 afișări
Imaginea articolului Geoană: Întâlnirea de la Cotroceni este un joc de imagine, soluţia pentru ANI este în Parlament

Geoană: Întâlnirea de la Cotroceni este un joc de imagine, soluţia pentru ANI este în Parlament (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Geoană a spus că, în opinia sa, elementele de neconstituţionalitate din Legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate pot fi rezolvate în Parlament, printr-un proiect de lege semnat de reprezentanţii tuturor partidelor.

"Soluţia nu este la Cotroceni, ci este în Parlament", a adăugat el.

Geoană a apreciat că Parlamentul ar trebui să se rezume, iniţial, la a corecta elementele de neconstituţionalitate pe care Curtea Constituţională le-a semnalat la Legea ANI.

"Orice variantă legată de asumarea răspunderii de către Guvern este contraproductivă", a spus el.

Preşedintele Senatului a afirmat că şi Agenţia şi-a manifestat intenţia de a opera "modificări mult mai ample" la legea care o guvernează, prin mai multe amendamente la legea existentă.

"Opinia mea prudentă este să operăm în primul rând ceea ce Curtea Constituţională a decis. După aceea, dacă în timp vom constata că este nevoie de mai mult, putem să o facem cu altă ocazie. Deci, în opinia mea, consultările de la Cotroceni sunt mai degrabă un joc de imagine. Partidele şi Parlamentul trebuie să decidă acest lucru, cât mai rapid cu putinţă. Chiar astăzi sau mâine putem să dăm drumul la un proiect de lege", a mai declarat Geoană.

Curtea Constituţională (CC) a constatat că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.

Preşedintele Traian Băsescu are programate luni, începând cu ora 17.00, consultări cu formaţiunile parlamentare pe tema deciziei Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Legea de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici