Geoană: Propunerea lui Băsescu, poker politic, în locul liderilor USL aş fi plătit cu "sec"

Senatorul independent Mircea Geoană a calificat drept "poker politic" gestul preşedintelui Traian Băsescu de a garanta că demisionează în schimbul modificării Constituţiei, fostul lider PSD opinând că reprezentanţii USL ar fi trebuit să accepte şi să plătească "cu sec".

227 afișări
Imaginea articolului Geoană: Propunerea lui Băsescu, poker politic, în locul liderilor USL aş fi plătit cu "sec"

Miircea Geoană (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Este poker politic. Şi dacă aş fi fost în locul liderilor USL aş fi intrat şi aş fi plătit cu sec şi să ne arate puţin cărţile, pentru că azi e clar că domnul preşedinte Băsescu nu se mai bucură de susţinerea din anii precedenţi", a spus el, întrebat despre propunerea făcută recent de şeful statului liderilor USL.

El a adăugat că nu ar fi fost o idee foarte rea ca Traian Băsescu să fie văzut demisionând de Sfânta Maria, astfel încât să fie posibilă organizarea simultană a alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.

Parlamentarul a apreciat că USL ar fi trebuit să accepte propunerea lui Băsescu, deşi a admis că "evident" acesta nu avea o intenţie foarte serioasă să demisioneze.

Geoană a spus că ar fi fost mai normal ca opinia publică să se exprime prin vot în luna noiembrie în alegeri prezidenţiale, el apreciind că USL ar fi fost astfel "câştigată".

Senatorul a menţionat că potrivit anunţului făcut de opoziţie că alegerile parlamentare vor fi urmate de suspendarea preşedintelui, acest scrutin va fi urmat de şase luni în care România "va sta în suspendarea preşedintelui, în modificarea legislaţiei care în prezent face aproape imposibilă schimbarea preşedintelui, o lună pentru referendum şi, dacă acesta trece, încă trei luni pentru organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate".

"E o anumită contradicţie în afirmaţiile celor de la USL. Pe de o parte spui că nu colaborezi cu Traian Băsescu şi în acelaşi timp îi permiţi să facă un nou guvern, pentru că tot preşedintele acesta va desemna viitorul prim-ministru. Spui că nu mai colaborezi deloc cu el şi când îţi spune că ar vrea să plece acasă, repede tu spui că nu", a arătat senatorul.

Şeful statului cere liderilor USL ca opoziţia să participe la discuţiile privind revizuirea Constituţiei, astfel încât mandatul prezidenţial să fie de patru ani, iar referendumul de validare să aibă loc la locale, garantând că va demisiona în timp util pentru ca în noiembrie să fie şi prezidenţiale. Preşedintele Traian Băsescu a trimis vineri, câte o scrisoare preşedintelui Partidului Social Democrat, Victor Ponta, preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, şi preşedintelui Partidului Conservator, Daniel Constantin.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, în deschiderea Congresului de la Romexpo, că formaţiunea sa nu are ce discuta şi negocia cu preşedintele Traian Băsescu, liderul social-democrat rupând de altfel scrisoarea de la şeful statului în faţa delegaţilor la congres.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici