Geoană susţine că CES a dat aviz negativ pachetului de măsuri al Guvernului

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a apreciat, într-o dezbatere, că CES, în şedinţa de luni, a dat un aviz negativ pachetului de măsuri anticriză al Guvernului.

16 afișări
Imaginea articolului Geoană susţine că CES a dat aviz negativ pachetului de măsuri al Guvernului

Geoană susţine că CES a dat aviz negativ pachetului de măsuri al Guvernului (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Faptul că răspunsul CES e negativ... Nu este un răspuns ambiguu, nu este o scrisoare de inventariere a punctelor de vedere a patronatelor, respectiv sindicatelor către Guvern, ci, din punct de vedere legal, din punct de vedere juridic, constituţional, avizul CES e negativ la propunerea Guvernului. Aceasta este lectura pe care eu o dau răspunsului pe care CES l-a avut zilele trecute la solicitarea Guvernului şi a preşedintelui", a declarat Mircea Geoană, în timpul dezbaterii "Pulsul real al economiei".

El s-a declarat "profund mâhnit de parodia de dialog social" la care a asistat în ultimele zile.

"Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să transfere responsabilitatea către CES. Ştim bine că CES este o formulă de lipsă de eficacitate de ceva ani, că CES a fost de multe ori transformat de guvernele României mai degrabă într-o formă de ştampilă pusă în grabă pe documentele pe care guvernele le-au produs", a adăugat preşedintele Senatului.

El a apreciat că este nevoie de o nouă lege a CES.

"CES-ului să-i dăm forţa adevărată. Rog şi patronatele să lase un pic deoparte orgoliile şi să înţeleagă că, dacă nu are şi sectorul de investiţii străine în România sau IMM-urile parte a conversaţiei, acest lucru slăbeşte puterea patronatelor", a mai spus Geoană.

De asemenea, el a reiterat opinia potrivit căreia, probabil în iulie, "ne vom reîntâlni cu jovialul domn Franks pentru a rediscuta, pentru că acest pachet e greşit şi extrem de greu de implementat în câteva săptămâni".

Totodată, preşedintele Senatului a afirmat că Guvernul Boc a ales "să protejeze clientela" în detrimentul pansionarilor, bugetarilor şi a familiilor tinere.

"Din punctul meu de vedere, în acest moment, din punct de vedere politic, conducerea actuală a României a ales în mod strategic şi cinic să protejeze clientela din administraţia românească şi clienţii economici din sfera puterii şi să se descarce exclusiv pe spatele celor care nu se pot apăra - salariaţi, pensionari, familia tânără. Pentru că e clar, în acest moment, locul de unde se poate întrerupe risipa, locul de unde se poate genera resursă proaspătă pentru relansarea econommică este zona de corupţie şi risipă sistematică care se practică în statul român. Dacă acest mod de a administra România pe bază de parcelare politică a ţării va continua, România va fi condamnată să stea la periferia Europei", a mai spus Mircea Geoană.

Plenul Consiliului Economic şi Social (CES) nu a reuşit luni să dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuală, către FMI.

Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări.

Astfel, s-a ajuns în situaţia în care nu există o avizare, favorabilă sau nefavorabilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici